Statuie reprezentându-l pe Mihai Viteazul realizată într-o turnătorie din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul va fi amplasată luna viitoare în interiorul sensului giratoriu din apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu. Realizată de un artist plastic constănţean, aceasta va fi o replică a celebrei statui din Bucureşti care-l înfăţişează pe fostul voievod.

După aproximativ doi ani de aşteptare, sensul giratoriu din apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu va primi o statuie care va fi amplasată în centrul acestuia.

Anunţul a fost făcut marţi, 22 mai, de primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta susţine că a luat legătura cu un artist plastic din judeţul Constanţa după ce a văzut statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Năvodari, una dintre lucrările artistului.

image

Până la sosirea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, soclul ridicat în urmă cu doi ani în centrul sensului giratoriu de la spital a fost inconjurat de patru pancarte electorale înfăţişându-l pe candidatul USL la funcţia de primar al municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu.

„Am luat legătura cu un tip din Năvodari după ce am văzut statuia lui Mihai Viteazul de acolo. După ce am aflat că este un artist foarte cunoscut în zonă care colaborează cu o turnătorie din Turcia, ne-am înţeles ca să facă o statuie asemănătoare şi pentru Giurgiu” a declarat Lucian Iliescu.

Va costa peste 6 miliarde de lei vechi
Statuia care-l înfăţişează pe Mihai Viteazul călare se află în acest moment în Turcia, acolo unde este turnată în bronz şi se aşteaptă ca luna viitoare să fie predată autorităţilor giurgiuvene care o vor amplasa în centrul sensului giratoriu de la Spital.

image

Statui din ţară care-l înfăţişează pe Mihai Viteazul (click pe imagini)

„Au ajuns şi turcii să-l respecte pe Mihai Viteazul mai mult decât unii dintre noi. Un consilier local căruia nu îi voi da numele s-a opus acestui proiect, considerându-l o risipă. Poate voia ca în loc de statuia lui Mihai Viteazul să punem o butelie” a mai spus Lucian Iliescu făcând aluzie la omul de afaceri Nicolae Barbu, unul dintre contracandidaţii săi la funcţia de primar, care deţine o firmă care comercializează butelii.

Conform Compartimentului de Investiţii-Proiectare din cadrul Primăriei municipiului Giurgiu, statuia va costa 500.000 de lei (fără TVA).

Replica replicii
Dezvelită pe 15 august 2011, statuia din Năvodari a lui Mihai Viteazul (sursa de inspiraţie pentru cea din Giurgiu) este de fapt o replică după celebra statuie ecvestră din Piaţa Universităţii, operă a sculptorului francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse realizată în anul 1874.

„Dacă iese aşa cum am comandat-o voi fi foarte mulţumit. Statuia va fi identică cu cea din Năvodari şi mare la fel ca cea de la Universitate” a mai spus Lucian Iliescu, cel care a declarat că acesta nu va fi ultimul proiect cu trimitere la istoria locală, intenţionând ca în următorul mandat să consolideze ruinele cetăţii lui Mircea cel Bătrân.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite