Şosele pentru edili, uliţe pentru alegători. Discrepanţă între străzile pe care locuiesc giurgiuvenii obişnuiţi şi aleşii acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Străzile pe care locuiesc aleşii giurgiuvenilor, fie ei locali, judeţeni sau chiar în Parlamentul României, sunt asfaltate ca-n palmă, au canalizare şi sunt mult mai curate decât celelalte din oraş.

Oraşul de cinci stele în viziunea autorităţilor locale din Giurgiu mai are mult până să poată fi considerat unul european cel puţin în privinţa străzilor.

Deşi întotdeauna se promite că lucrările la o anumită stradă vor fi şi ultimele, măcar pentru o perioadă îndelungată de timp, realitatea este cu totul alta. Lucrări haotice, întrerupte de lipsa fondurilor, “peticiri” sau materiale de proastă calitate şi chiar greşeli de proiectare acestea sunt de fapt problemele ale căror consecinţe le resimt o parte dintre giurgiuveni.

Cu toate acestea, norocoşi pot fi consideraţi cei care au privilegiul să locuiască pe aceeaşi stradă sau în acelaşi cartier cu primarul, parlamentarii de Giurgiu, sau preşedintele consiliului judeţean.

Străzi ca-n palmă
Curăţenie, asfalt fără denivelări şi chiar sens interzis pentru liniştea cartierului, aceasta este imaginea generală a majorităţii străzilor pe care locuiesc “boşii” judeţului.

Cu toate că se află la doi paşi de Piaţa Centrală, “furnicarul” oraşului, strada “Dan Barbilian” poate fi considerată cea mai liniştită şi curată stradă din zonă. “A dat Dumnezeu să stau pe aceeaşi stradă cu primarul. E linişte, nu se întrece nimeni cu maşinile, salubritatea îşi face datoria, aşa ar trebui să arate toate” susţine unul dintre oamenii care treceau pe strada unde locuieşte edilul-şef al municipiului.

"Strada pe care locuiesc eu a fost asfaltată ultima dată acum şapte ani şi nu a fost singura, ci parte a unui proiect în care au mai fost incluse spre exemplu străzile Filomelei, Frumoasei, Păcii sau 6 Martie. Probabil s-a păstrat mai bine" explică primarul Lucian Iliescu. El a precizat că, pentru a înlătura orice discuţii, este tentat să se mute pe strada Fermei, de la intrarea în municipiu, acolo unde are o proprietate.

Nici strada Hristo Botev, cea pe care locuiesc parlamentarii Cezar Măgureanu şi Victor Boiangiu nu este mai prejos. Liniştii pe care o dă Biserica Catolică se adaugă calitatea ireproşabilă a asfaltului: fără bătăi de cap şi fără ca aleşii să îşi rupă maşinile pe craterele de pe o şosea normală din Giurgiu.

Pe “Şelari”, ca-n Evul Mediu
Cu cât te îndepărtezi mai mult de centrul oraşului cu atât creşte riscul să dai peste o stradă cu probleme. În această situaţie sunt giurgiuvenii de pe străzile Şelari, Gorneni, Uzunu, Baciu, Plugari şi Dimitrie Cantemir. Aici lucrările au început în urmă cu patru ani, oamenii primind atunci asigurări că străzile lor vor avea toate utilităţile în cel mai scurt timp.

“Nu cred că o să apuc ziua în care o să văd strada asta gata. Când plouă e dezastru pentru că nu te poţi deplasa fără cizme sau maşină. Nici pe trotuar nu poţi merge pentru că acum pun biscuiţi” susţine o bătrână care locuieşte pe strada Şelari.

Lucrările au început cu apa menajeră, racordarea la sistemul de energie termică şi cel de gaze naturale. Cu toate acestea, strada este departe de a fi gata. Apa pluvială şi asfaltul îşi aşteaptă rândul însă ce-i frapează pe locuitorii zonei este faptul că în loc să se toarne asflat pe şosea, muncitorii lucrează la pavarea trotuarului. “Pavarea nu se face cu cap. Pun nişte pavele ici, altele colo. Alteori nu se lucrează cu zilele” susţine un cetăţean de pe Şelari.

Conform directorului Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, Mircea Cioclu, lucrările urmează să fie finalizate în această toamnă. “Într-adevăr se lucrează de cinci ani în zonă dar s-au făcut mai multe lucruri. Mai avem doar asfaltul şi utilităţile cu apa, dar aceasta nu depinde de Primărie. În toamnă va fi gata şi asfaltul şi trotuarul” susţine Mircea Cioclu care susţine că asfaltul va fi garantat 2 ani însă durata sa de viaţă va fi mult mai mare.

Vorbele lui Mircea Cioclu sunt confirmate de Lucian Iliescu, primarul giurgiuvean dând asigurări că lucrările din această zonă vor fi încheiate la anul. "La anul vom începe un alt cartier. Eu zic ă în anul 2013 toate străzile din Giurgiu vor arăta bine" afirmă Iliescu.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite