Şezătoare la muzeul Episcopiei Giurgiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Eparhial din cadrul Episcopiei Giurgiu a fost ieri gazda unei şezători, la care au participat elevi şi bătrâni din comuna Băneasa. S-au spus ghicitori, s-au interpretat cântece populare, iar bătrâni au ţesut, au tors lână şi s-au ospătat cu bucate tradiţionale.

Evenimentul s-a vrut a fi o surpriză din partea sectorului Patrimoniu pentru aniversarea a 5 ani de alegere ca Episcop al Giurgiului, a Preasfințitului Părinte Ambrozie.
Zeci de copii şi bătrâni au luat parte la activitatea care vizează păstrarea tradiţiilor locale. Realizat alături de Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Giurgiu și a Inspectoratului Școlar Județean, evenimentul se încadrează în şirul manifestărilor incluse în Festivalul Judeţean “Şezătoarea”. Întâlnirile au loc de obicei în căminele culturale din localităţile implicate, în timpul cărora este recreată imaginea odăii ţărăneşti cu mese şi paturi de lemn şi ştergare cusute cu motive populare.
Pe parcursul acţiunii, femeile au cusut, au şesut, iar bărbaţii şi copiii au curăţat porumb.
“Acest gen de întâlniri se organizează în 20 de localităţi din judeţ, în colaborare cu alte instituţii, fiind reuniţi reprezentanţi ai mai multor generaţii. Scopul este de a transmite tinerelor generaţii tradiţiile şi obiceiurile specifice acestei perioade din an”, au spus reprezentanţii CJCPCT Giurgiu.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite