Scurt-metraje cu liceeni şi decoruri de la Teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grig Vulpe în vârstă de 16 ani este iniţiatorul proiectului unic în ţară
Grig Vulpe în vârstă de 16 ani este iniţiatorul proiectului unic în ţară

Mai mulţi tineri de la Colegiul „Ion Maiorescu” din Giurgiu sunt pe punctul de a înfiinţa prima Asociaţie a Tinerilor Cineaşti din România. Mai apoi, liceeni vor să revoluţioneze lumea filmului prin crearea genului „teatru de cinema”, dar vor să amenajeze şi un cinematograf comercial pentru ca giurgiuvenii să poată viziona pelicule celebre sau filme făcute chiar de tinerii din judeţ.


Grig Vulpe, în vârstă de 16 ani, este elev în clasa a XI-A D la Colegiul Naţional „Ion Maiorescu” şi, fiind susţinut de mai mulţi colegi de-ai săi, a luat iniţiativa de a înfiinţa Asociaţia Tinerilor Cineaşti. Tinerii sunt membri ai Cercului Cultural Maiorescu şi fac parte din Consiliul Şcolar al Elevilor. Grig a participat deja cu scenarii de film la Festivalul TIFF de anul acesta, la atelierul de film pentru tineri, aşa că, spune el, există cel puţin o minimă experienţă necesară proiectelor pe care vor să le pună în practică.

„ Noi vrem să dezvoltăm proiecte audio-video. Sunt două idei care vor fi puse în practică după înfiinţarea Asociaţiei. Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Giurgiu vrea să facem un cinema comercial. Este nevoie de un spaţiu adecvat, de obţinerea drepturilor de vizionare. E un pic mai greu”.

Proiecţii la Stand-Up Caffe


Aşa că, ne spune Grig, mai întâi vor să facă filme pe care mai apoi să le difuzeze în Giurgiu. Au venit cu ideea unui „teatru de cinema”. Adică, tinerii se vor folosi de scena Teatrului Valah, de decorurile instituţiei, eventual şi de actorii profesionişti, pentru a filma scurt-metraje.

„ Deocamdată venim fiecare cu ce are acasă, eu am camera mea video, am un coleg cu calculator pe care se poate face montajul. Pentru toate acestea însă, aşteptăm semnarea unui parteneriat între liceu şi conducerea Teatrului Valah, care s-ar putea realiza zilele acestea. Prin contract, Teatrul Valah se angajează să ne susţină pe noi, Asociaţia Tinerilor Cineaşti, cu toată baza materială”, afirmă tânărul.

Dacă toate etapele vor fi parcurse, iar tinerii se vor pune pe realizat filme, ulterior, scurt-metrajele lor ar putea fi difuzate în Cafeneaua Artiştilor. „ Putem ajunge la atragerea unui public ţintă, reprezentat de tineri, evident. Şi Teatrul va avea de câştigat. Cât priveşte scenariile, avem deja pregătite câteva, dar oricine poate veni cu o idee, oricine are loc în acest proiect. Am vrea chiar să organizăm un concurs de scenarii pentru tinerii giurgiuveni”, mai spune Grig.

Susţinuţi de oamenii mari

Tinerii de la Maiorescu au susţinerea profesorilor lor, dar şi a conducerii Teatrului Valah. Directorul Mircea M. Ionescu a declarat pentru „Adevărul de Seară” că ideea tinerilor este excelentă. Aflat la un festival de teatru de la Brăila, dramaturgul a precizat că joi, când se va întoarce în Giurgiu, ar putea avea o întâlnire cu tinerii. „ Iniţiativa este excelentă. Dacă vor să facă filme, consider însă că nu este suficient să filmeze pe scena teatrului, ci şi în exterior, dar oricum, ideea este excelentă”, a precizat Mircea M. Ionescu.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite