Scandal monstru în vama Ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

14 poliţişti de frontieră bulgari au fost arestaţi ieri seară  în jurul orei 22.00 după ce Direcţia de Securitate Internă, sub supravegherea Parchetului din Ruse, a organizat un flagrant. Bărbaţii (cu vârste cuprinse între 29 şi 40 de ani) au fost prinşi luând mită de la cetăţenii care intrau în ţară. 

Investigaţia organelor de poliţie din Ruse face parte din cadrul Operaţiunii Permanente ,,Frontiere” din ţara vecină, lucrătorii vamali fiind filaţi de aceştia de aproape două luni, având sesizări cu privire la activitatea ilegală practicată.
Zece dintre poliţişti au primit ordin de arestare pentru 72 de ore, în timp ce patru dintre ei au fost eliberaţi în schimbul unei cauţiuni de 2.000 de leva fiecare (aproximativ 1.000 de euro).
Oamenii în uniformă bulgari escrocau persoanele care intrau în Bulgaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, indeosebi turci şi arabi, dar şi cetăţeni români şi greci. Poliţiştii de frontieră primeau şpagă în dolari SUA, iar dacă valoarea bacnotei era prea mare, aceştia dădeau chiar rest păgubiţilor. Unii dintre ei făceau nazuri atunci când luau mită de la oameni deoarece aveau pretenţia ca sumele primite să fie doar în euro. Pentru a nu-i supăra pe ,,şpăgari”, păgubiţii se duceau la Casele de schimb valutar din apropierea Vămii Ruse să schimbe banii în valuta cerută de poliţişti.
În cazul în care oamenii nu aveau bani pentru a-i mulţumi, poliţiştii bulgari luau bunuri constând în ţigări, alcool şi cafea direct din maşinile proprietarilor.
Contactaţi telefonic, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu au declarat că nu ştiu nimic despre acest caz. "Acum aud pentru prima dată acest lucru. S-a întâmplat pe teritoriul Bulgariei şi este problema lor" a declarat Petre Mateescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Giurgiu.

Salariu de 250 de euro
Explicaţia principală pentru care poliţiştii de frontieră bulgari au recurs la aceste gesturi poate fi dată de salariile mici pe care le încasează. Conform declaraţiilor jurnalistului Simeon Trifonov de la publicaţia online “Ruse Info”, un poliţist de frontieră bulgar câştigă 500 de leva adică aproximativ 250 de euro. „Nivelul de trai şi confortul din Bulgaria este mai scăzut decât în România. Aici salariul minim pe economie este de 240 de leva, adică 120 de euro. Nu s-a mai schimbat de foarte mult timp. Cursul între euro şi leva a rămas la fel de zece ani” a explicat Simeon Trifonov.
Bulgarii nu se află la prima ispravă de acest gen. Un alt scandal asemănător a avut loc în anul 2008, atunci când 14 lucrători vamali din Ruse care încasau taxa de pod au fost trimişi în judecată după ce au fost prinşi luând mită de la cei cei care vroiau să iasă din Bulgaria. Simeon Trifonov susţine însă că în ultima perioadă lucrurile s-au mai îndreptat. „Corupţia a scăzut mult de când s-au introdus camerele de supraveghere din vamă. Oamenii se gândesc de mai multe ori pentru că riscul este foarte mare” afirmă jurnalistul bulgar.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite