Sătenii din Greaca miros trandafiri cumpăraţi la suprapreţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florile cumpărate la suprapreţ pentru parcul din Greaca, în care nu vine nimeni, sunt invadate de buruieni
Florile cumpărate la suprapreţ pentru parcul din Greaca, în care nu vine nimeni, sunt invadate de buruieni

Apariţia, la începutul acestui an, a unui parc la marginea comunei Greaca i-a surprins pe majoritatea locuitorilor comunei. Pe lângă faptul că parcul arată jalnic, nefiind vizitat de nimeni, şi preţul la care a fost realizat i-a îngrozit pe majoritatea grecenilor: peste 300.000 lei, pomii şi florile din parc fiind achiziţionate la preţuri chiar de nouă ori mai mari!

De câteva luni, în incinta unei unităţi miliare dezafectare de la marginea comunei Greaca a apărut un parc.

Suprafaţa acestuia este de aproximativ 5.000 mp, iar costurile de amenajare depăşesc trei miliarde de lei vechi.

Coincidenţă sau nu, parcul a „răsărit” chiar în spatele casei primarului Mihai Bivolaru, acuzat de săteni că ar fi supraevaluat costurile de realizare ale acestuia.

Florile, de exemplu, au fost cumpărate la preţuri enorme faţă de celel la care se comandă pe internet.

Trandafirii au costat 45 de lei firul, deşi la comenzile on line sunt livraţi cu 8 lei bucata, iar pentru un fir de iasomie s-au plătit 60 de lei, deşi pe internet costă doar 25 de lei.

Situaţia parcului din comuna Greaca nu este străină nici prefectului, nici reprezentanţilor Curţii de Conturi. Deocamdată, se efectuează o serie de controale la Primăria Greaca, urmând ca, în câteva săptămâni, să apară şi primele concluzii ale acestor controale.

Buruieni şi copaci uscaţi

Parcul arată deplorabil. Doar băncile şi coşurile de gunoi care strălucesc de curăţenie te fac să te simţi ca într-un parc. În schimb,florile nici nu se mai văd dintre buruieni, copacii sunt uscaţi iar dalele aleilor sunt invadate de iarbă.

„De îngrijire, se ocupă un angajat al Primăriei, dar acum parcul e puţin uscat, pentru că s-a defectat ceva la sistemul computerizat de irigat”, susţine primarul Mihai Bivolaru.

Pe lângă faptul că drumul până la parc este un adevărat calvar, întrucât porţiunea de câteva sute de metri e doar un drum de pământ, desfundat, care pe timp de ploaie devine impracticabil, cei trei kilometri îi descurajează şi pe cei mai curioşi dintre localnici.

Mulţi dintre săteni habar n-au de existenţa parcului.

„Nu ştim, maică, nimic...nu am auzit să avem parc în comună. Dacă ziceţi că e tocmai acolo, nu cred că o să merg vreodată să mă plimb pe acolo...”, spune pensionara Ana Dinescu.

La rândul său, un alt potenţial „beneficiar” al parcului, Ioana Stănescu, mărturiseşte că nu poate ajunge până la parcul cu pricina, fiindcă e în vârstă şi destul de bolnavă.

Femeia spune că banii puteau fi folosiţi pentru trotuare, apă curentă, sau pentru căminul cultural care ar trebui renovat.

Centru pentru bătrâni

 „Avem un protocol cu Consiliul Judeţean Giurgiu, prin care am pus la dispoziţia acestuia suprafaţa de 3.000 mp pentru construirea unui cămin de bătrâni.”, afirmă primarul.

Şi, dacă tot urma să se construiască acest centru pentru vârstnici, Mihai Bivolaru s-a gândit că ar fi bine dacă s-ar realiza şi un parc.

Cum în intravilanul comunei nu mai existau spaţii adecvate, iar bătrânilor le-ar prinde bine un spaţiu verde, s-a luat decizia înfiinţării parcului.

Preţurile de achiziţie                                                  Preţuri reale
Berberis Thunbergii  (Dracilă)         – 50 lei/buc        13 – 18 lei/buc
Cotoneaster Dammeri                        - 45 lei/buc        24,75 lei/buc
Forshytia sp. (Ploaie de aur)             – 90 lei/buc       10 lei/buc
Hibiscus syriaticus (Zamosiţa)         – 90 lei/buc       10 lei/buc
Philadelphus coronarius (Iasomie) – 60 lei/buc        25 lei/buc
Rosa hibrida (trandafiri)                      - 45 lei/buc         8 lei/buc       

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite