Sărbătorile dublează numărul donatorilor de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costică Boghiu a donat de 34 de ori până acum pentru că se simte bine fizic
Costică Boghiu a donat de 34 de ori până acum pentru că se simte bine fizic

Mai mult de 60 de persoane au venit să doneze la Centrul de Transfuzii Sanguine înaintea Crăciunului, între 20 şi 24 decembrie. Sărbătorile au crescut numărul donatorilor zilnici de la 6 la 15 şi situaţia va rămâne aceeaşi şi înainte de Revelion.

Nu toţi giurgiuvenii golesc rafturile magazinelor ca să-şi umple masa de sărbători. Cei fără posibilităţi materiale au găsit o metodă rapidă şi eficientă de a face rost de câţiva bănuţi pe care să-şi cumpere alimente. Nimeni nu pierde, donatorul primeşte şapte bonuri de masă în valoare de 61 lei, iar bolnavii au asigurat sângele în cazul în care este nevoie de realizarea unor transfuzii.

Bonuri de masă şi o zi liberă

„Numărul donatorilor a crescut simţitor în luna decembrie iar în ultimele zile s-a văzut foarte bine că interesul giurgiuvenilor este mai mare. Mulţi dintre cei care au venit să doneze au recunoscut că o fac tocmai pentru bonurile valorice pentru că nu au bani de sărbători”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, medicul Victoria Munteanu din cadrul Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine(CJTS) Giurgiu. Mai mult aceştia primesc o zi liberă din partea angajatorilor.

Refuzaţi la prima donare

În timp ce mare parte dintre giurgiuvenii veniţi în ultimele zile să doneze pentru a obţine bonurile de masă alţii sunt deja donatori cu state vechi. Costică Boghiu are 51 ani şi este deja la a 34-a donare.
„Mă simt bine fizic şi de aceea vin periodic, după fiecare 70 de zile. Bonurile pe care le primesc nu le păstrez pentru mine. Mereu am cumpărat pe ele produse alimentare pe care le-am donat unor bătrâni nevoiaşi”, a povestit Costică Boghiu.
De la începutul anului şi până acum aproximativ 4.000 de giurgiuveni au vrut să doneze sânge însă doar jumătate dintre aceştia au fost declaraţi apţi. Cinci din 15 donatori sunt refuzaţi în urma analizelor obligatorii.
„Sunt oameni care vin aici cu bună credinţă să doneze sânge. După analize află că sunt bolnavi de diabet sau au alte probleme de sănătate care îi împiedică să devină donatori”, spune biochimist principal Carmen Buliga, director al CJTS.
Fiecare giurgiuvean donează în medie 400 ml de sânge care este păstrat în frigiderele proprii până când una dintre unităţile medicale din judeţ sau din Bucureşti solicită anumite grupe sanguine. În medie, Giurgiu primeşte două sau trei solicitări pe lună.
„Am trimis sânge către Spitalul Fundeni şi Spitalul de Urgenţă Floreasca. În general când vin după sânge nu iau o singură pungă ci 40”, a mai spus Carmen Buliga.
În Giurgiu nu există probleme în ceea ce priveşte stocul de sânge iar Centrul de Transfuzii Sanguine poate răspunde prompt la solicitările Spitalului Judeţean de Urgenţă şi restul spitalelor din ţară.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite