ŞOCANT Câini comunitari otrăviţi într-un cartier giurgiuvean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia se bucură că unul dintre câinii otrăviţi a putut fi salvat
Femeia se bucură că unul dintre câinii otrăviţi a putut fi salvat

Doi dintre ei au fost găsiţi în agonie şi duşi de urgenţă la veterinar. Oamenii care au grijă de câinii fără stăpân spun că de vină este proprietarul unui magazin din zonă care s-a declarat, spun aceştia, duşman înverşunat al patrupedelor.

Evenimentul petrecut ieri după-amiază, în cartierul Negru Vodă, a pus pe jar iubitorii de animale din zonă, care îşi acuză unul dintre vecini că a aruncat otravă , în mod intenţionat, câinilor comunitari de care au grijă.
Mai mult, una dintre giurgiuvencele care hrăneşte patrupedele din jurul blocului spune că l-a văzut pe bărbat chiar când le arunca animalelor hrană otrăvită.
„Eram la geamul din bucătărie. Mi s-a părut suspect când l-am văzut că s-a apropiat de câini şi le-a dat să mănânce. N-a mai făcut-o până atunci.Am ieşit să văd ce se întâmplă şi atunci am văzut că unul dintre ei avea spasme şi spumă la gură”, spune Gabriela Motea, una dintre giurgiuvencele care are grijă de câinii fără stăpân.


Patrupedul a fost dus de urgenţă la cabinetul veterinar din zonă chiar de către cea care avea grijă să-l hrănească în fiecare zi alături de alţi câţiva câini fără stăpân.
„Era al meu, îl castrasem.Am grijă de el de doi ani. Îl hrăneam în fiecare zi. Medicul veterinar mi-a confirmat că a fost otrăvit şi voi scoate chiar şi certificat care să dovedească acest lucru. L-am salvat dar mi-a fost teamă pentru el”, spune Constanţa Oanţă.

image


Femeia are în apropierea blocului un garaj unde găzduieşte căteva pisici şi câini fără stăpân. Pentru fiecare are hrană şi spune că nici unul dintre aceştia nu este agresiv, ba mai mult pisicile i-au scăpat vecinii de şobolani.

image
image

„Câinii sunt agresivi şi atacă oamenii”

Norocos a fost şi cel de-al doilea câine otrăvit pe care femeile l-au salvat cu apă cu sare. Nu aceeaşi soartă au avut şi ceilalţi, neştiindu-se numărul lor, care au mâncat din mâncarea otrăvită printre care şi o femelă gestantă.
„Le-a aruncat crenvuşti care aveau o substanţă roşie pe ei şi nişte bobiţe. Nu ştim unde s-a ascuns cea care trebuia să fete. Vroiam să o castrăm pe urmă ca să nu mai facă pui dar acum credem că a murit pe undeva”, spun femeile.


Proprietarul magazinului, despre care s-a zis că ar fi otrăvit câinii, spune că nu a încercat să-i otrăvească deşi nu mai poate suporta această situaţie.Mai mult el a  reclamat situţia câinilor fără stăpân din cartier, care au devenit agresivi, dar nimeni nu a luat nici o măsură.
„Am documente oficiale pe care le-am făcut în urmă cu un an către autorităţi şi nimeni nu a făcut nimic. Seara sunt cel puţin zece câini care se strâng în zona containereler de gunoi şi devin agresivi cu cei care vin să-şi ducă gunoiul. Şi eu am fost încolţit de ei şi abia am scăpat. A fost muşcat chiar şi un poliţist”, povesteşte Dan Pădureanu.
Mai mult, una dintre femeile de serviciu care lucrează la grădiniţa din zonă spune că şi ea a fost muşcată de câinii pe care mai multe locatare din zonă îi îngrijesc.
„Am avut noroc pentru că eram îmbrăcată în pantaloni altfel nu ştiu ce s-ar fi întâmplat”, mărturiseşte Florica Bornea.
Magdalena Radu, preşedinte Asociaţiei Pheonix de Protecţie a Animalelor, spune că dacă ar fi existat pedepse foarte clare aplicate oamenii legii atunci aceştia ar învăţa să respecte legea.
„Este vorba de două infracţiuni, iar una este prevăzută în legea nr.9/2009 utilizarea unor substanţele interzise. Dacă se dovedeşte acest lucru, atunci vom depune o sesizare la Poliţie. Ne bazăm pe reacţia media, pe cea a oamenilor cărora le recomandăm să nu mai meargă să facă vânzare acestor comercianţi care încalcă legea şi omoară animalele”, a completat Magdalena Radu.
Tot ea crede că este mai uşor pentru unii oameni să rezolve problemele comunităţii încălcând legea sau făcând reclamaţii fără a face însă ceva concret pentru rezolvarea problemelor.

image
Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite