Ruse, destinaţia de weekend a giurgiuvenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ieşire la terasele sau localurile de la vecinii bulgari este cu 30% mai ieftină, în plus nu mai e nevoie să bateţi drumul până la Bucureşti pentru un film. Ciflica este restaurantul preferat de giurgiuvenii care aleg restaurantele bulgăreşti în defavoarea celor din Giurgiu.

Isteţi şi puşi pe făcut bani, vecinii bulgari au avut grijă să deschidă larg porţile turismului pentru români, iar giurgiuvenii, cei mai aproape de graniţa cu Bulgaria, n-au ratat ocazia să guste din ospitalitatea vecinilor de dincolo de pod.

În timpul săptămânii, dar mai ales în weeend, zeci de giurgiuveni ies din ţară prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse pentru o „escapadă” pe meleaguri bulgăreşti.

Motivele sunt cât se poate de obiective, preţurile mult mai mici la localurile şi terasele lor, dar şi posibilităţile mult mai extinse de petrecere a timpului, în comparaţie cu Giurgiu, „schingiut” în timp şi ajuns astăzi să nu mai aibă nici măcar un cinematograf.

Mallul, preferat de giurgiuveni
Şi ca să fie siguri că atrag tot mai mulţi turişti, bulgarii au transformat în certitudine iniţiativele şi au redus taxa de pod de la şase la doi euro. Una dintre noile atracţii, inaugurată la sfârşitul anului trecut este Mallul Ruse, cu o suprafaţă închiriabilă de 40.000 mp, realizat pe trei niveluri, 160 de magazine şi 1.200 de locuri de parcare. 

Situat pe bulevardul Lipnik, cel mai mare Mall din Peninsula Balcanică cuprinde printre altele, un hypermarket Carrefour şi zece săli de cinematograf ale Cinema City cu o capacitate de aproape 2.000 de locuri. Cinematograful oferă acelaşi confort care se regăseşte şi în cele din Bucureşti, sunet surround pe cinci canale, proiectoare 3D şi ecrane uriaşe.

Preţul unui bilet pentru adulţi este de 7 leva (3,5 euro), iar filmele pot fi vizionate în limba engleză sau dublate în limba bulgară.

“Am mers de multe ori la Ruse şi mai ales la cinematograf, nu am putut rata ocazia. E la fel ca în Capitală, condiţii foarte bune dar e mai aproape decât să stai în trafic prin Bucureşti”, povesteşte Adrian Radu, un tânăr de 27 de ani.

O altă atracţie pentru giurgiuveni sunt terasele sau localurile tradiţionale unde se gătesc reţete bulgăreşti. Preţurile practicate de vecinii de la Ruse sunt cu 30 mai ieftine decât cele practicate în Giurgiu şi cu numai 9 euro poţi servi un meniu complet la o ieţire cu prietenii. Porţiile sunt consistente aşa că n-ar strica să nu vă grăbiţi când comandaţi.

„Vin aici de fiecare dată când am ocazia. Acum am venit în Ruse ca să mă plimb şi să mă relaxez, iar la Ciflica îmi place cel mai mult”, spune Cristi, un giurgiuvean caer se afla în Ruse în compania prietenilor.

Mănăstirea de piatră
Mănăstirea „Sf. Dimitrie Barabovsky” este un alt loc vizitat de giurgiuveni. Mănăstirea este construită în piatră şi este situată la est de satul Basarabovo. A fost descoperită în secolul XIV de către conducătorul valah Basarab I, tatăl vitreg al regelui Ivan Alexander.

image

Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabovsky

Legendele spun că Dimiter, un tânăr chipeş, a luat drumul mănăstirii. După ce a murit a fost visat de una dintre localnicele nevăzătoare.

Fata a mers pe râul Rusenski Lom şi acolo i-a fost găsit trupul acestuia. Legenda spune că trupul său mirosea a mir iar fata şi-a recăpătat vederea odată ce a atins trupul bărbatului. Pentru că minunile se înfăptuiau una după alta, localnicii şi-au botezat satul Dimiter.

Ca să ajungi la biserica din piatră trebuie să urci mai multe trepte pe o scară din piatră. Odată ajuns sus descoperi un altar de lemn şi o încăpere cu obiecte bisericeşti. "Sf. Dumitru Basarabovski" este singura mănăstire din piatră care mai funcţionează în Bulgaria.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite