Rodica Murgă, pentru a zecea oară învăţătoare la clasa I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia lucrează în învăţământ de aproape 4 decenii
Femeia lucrează în învăţământ de aproape 4 decenii

După 36 de ani, dăruiţi, neîntrerupt, “luminării” şcolarilor din ciclul primar, Rodica Murgă a ajuns la ultima serie de elevi cărora le va mai fi învăţătoare. Rodica Murgă şi-a dorit din copilărie să fie învăţătoare.

Ea şi-a împlinit visul de timpuriu, aşa că, acum, când, peste doar patru ani, va număra patru decenii de activitate la catedră, nici nu-i vine să creadă că a ajuns, deja,  la ultima promoţie de elevi. După cum mărturiseşte,  la fiecare nouă serie de copii pe care i-a luat din clasa l-a, Rodica Murgă s-a simţit “ca o mămică”, iar la sfârşitul fiecăriei clase a lV-a, despărţirea i-a lasat un mare gol în suflet. “Am crezut că mă voi obişnui cu aceste momente emoţionante şi că nu le voi mai resimţi atât de puternic, dar am constatat că sensibilitatea mi s-a accentuat. Nu mă pot imagina, niciodată, departe de copii”, spune, cu emoţie învăţătoarea.

O surpriză deosebită
Parcă ghicindu-i aceste gânduri, copiii care au absolvit, în vara acestui an, clasa a lV-a A, la Şcoala nr. 4 “Mihai Eminescu”, unde învăţătoarea Rodica Murgă predă de 24 de ani, i-au făcut o surpriză cu totul deosebită, cu prilejul serbării de astă-vară, de la încheierea anului şcolar. “Pentru prima dată, în cariera mea, nu am organizat eu această serbare, pentru că elevii mei au vrut ca ea să fie <creaţia lor>, pe care să mi-o dăruiască, ca amintire, în semn de dragoste şi recunoştinţă. Şi au reuşit cu prisosinţă”, spune învăţătoare. Ea îşi aminteşte că a plâns când copiii au citit compuneri şi poezii care îi erau dedicate personal. „Promoţia 2010 a clasei a lV-a A, despre care se obişnuia să se spună că este <cea mai bună clasă>, a fost poate cea mai creativă dintre toate promoţiile mele. Acest lucru s-a manifestat  şi la concursurile şi expoziţile la care elevii mei au participat. Iar încununarea creativităţii lor, au dorit să mi-o dedice mie”, menţionează dascălul.

Întotdeauna le-a spus elevilor „Să fiţi cei mai buni!”
Rodica Murgă mărturiseşte că faptul că a simţit dragostea şi recunoştinţa copiilor i-a dat cea mai certă confirmare a vocaţiei pe care a simţit, întotdeauna, că o are pentru profesia de învăţător.
Învăţătoare Rodica Murgă i-a învăţat, întotdeauna, pe copii, chiar, din clasa l-a, să fie ambiţioşi şi să dovedească că „sunt cei mai buni”. „Mereu  i-am încurajat şi mereu i-am pregătit pentru concursuri de orice nivel, de la local, până la internaţional”, spune învăţătoarea.  O parte din premiile obţinute de elevii săi, la concursurile de matematică, limbă şi literatură română, artă plastică, cultură generală au rămas expuse pe peretele clasei, pentru a fii de exemplu tuturor.

Întrebări şi răspunsuri
Ce este „Cărticia fermecată”?
Este prima antologie de versuri scrise de elevii claselor l-lV de la Şcoala nr.4 “Mihai Eminescu”. Am realizat-o împreună cu prietena şi colega mea, doamna învăţătoare Elena Vulcan.
Ce va însemna Cenaclul “Muguri de Lumină” pe care l-aţi inaugurat de curând, la şcoală?
Toţi elevii de la clasa întâia, până la a opta, pot participa cu creaţii de literatură sau de artă plastic.  Cenaclul va fi coordonat de scriitoarea Dunia Pălăngeanu, se va desfăşura în fiecare ultimă zi de vineri din lună şi este tot o colaborare cu doamna învăţătoare Elena Vulcan.

Ce îi place
Învăţătoarei Rodica Murgă îi plac lectura şi călătoriile. Ea a organizat multe excursii cu elevii, la Bucureşti, unde i-a dus la circ, la grădina botanică şi la casa memorială de la Mărţişor a lui Tudor Arghezi, dar şi la Sinaia, la Muzeul Ceasurilor şi Muzeul Caragiale din Ploieşti, la Sibiu şi Slănic Prahova.
Ce nu-i place
Urăşte minciuna şi oamenii prefăcuţi. Nu-i place bârfa şi nu duce mai departe ceea ce îi ajunge la ureche

Născută
16 octombrie 1954, localiatea Malu, judeţul Giurgiu
Profesie
Învăţătoare, gradul l
Familie
Căsătorită, are un fiu, Mădălin Artimoniu, şi o fiică, Adina Maria

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite