Restanţele la curent sting lumina pe uliţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe comune din judeţul Giurgiu riscă să rămână pe întuneric. Comuna Vărăşti plăteşte lunar între 20.000 şi 30.000 de lei la factura de energie electrică.  Primarul Vasile Preda spune că lună de lună sunt probleme din cauza diferenţelor de citire între facturile emise de Enel şi indexul citit de angajaţii Primăriei.

Vărăşti, Greaca, Ogrezeni, Oinacu şi Singureni sunt primăriile din judeţul Giurgiu care înregistrează restanţe la furnizarea energiei electrice. Cei mai mulţi dintre aceştia se plâng de faptul că nu au bani să plătească facturile emise şi se aşteaptă să rămână pe întuneric din cauza imposibilităţii de plată. În Greaca datoriile se ridică la 50.000 de lei, restanţe acumulate de-a lungul anului 2010.  Societatea furnizoare de energie electrică a lăsat în beznă uliţele comunei fiind afectaţi peste 2.500 de locuitori.

Facturi încărcate

“Mi-au fost repartizaţi prea puţini bani de la Consiliul Judeţean. Deja am iluminatul public decuplat. Aştept să văd ce bani voi primi la rectificarea bugetară din iunie”, a spus Mihai Bivolaru, primarul comunei Greaca.
Nici primăria din Vărăşti nu stă prea bine la capitolul datorii. Vasile Preda spune că în fiecare lună apar diferenţe de citire între facturile emise de ENEL şi indexul citit de primărie. Instituţia plăteşte şi câte 30.000 de lei pe lună, iar primarul spune că facturile sunt umflate.
“Sunt diferenţe mari între indexuri deşi noi urmărim în permanenţă cât consumăm. Costurile sunt mai mari cu 30% faţă de ceea ce citim noi. Lunar, consumăm între 20.000 şi 30.000 de lei”, a precizat primarul comunei Vărăşti.
Edilul este hotărât să renunţe la serviciile societăţii şi să acceseze fonduri pentru iluminat public ecologic: “În fiecare lună plătim mai mult şi chiar mă bate gândul să trecem şi noi la o tehnologie mai avansată pe bază de leduri care să funcţioneze pe energie solară”.
Primăria din Ogrezeni are de plătit pentru cele patru şcoli, biblioteca comunală şi cele 300 de lămpi de iluminat public aproximativ 10.000 de lei, o parte din această sumă fiind restantă din luna aprilie.
“Nu avem posibilitate de plată. Ultima factură este este 7.000 de lei şi mai avem o restanţă de 2.700 de lei de luna trecută. Nu vom avea cu ce să plătim dacă nu primim sprijinul Consiliului Judeţean. Sunt sigur că se va întrerupe curentul”, a spus Jean Jipa, primarul din Ogrezeni.
Primăria din comuna Oinacu s-a trezit cu o factură de regularizare de 41.000 de lei. “Au schimbat contorul şi nu ne-au anunţat. Nu l-au citit pe cel nou şi au emis facturi din burtă. Mai avem de plată peste 13.000 de lei. Nu ne dă nimeni nicio explicaţie pentru factura enormă”, a spus Costel Mîrzea, contabilul primăriei.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, nu neagă faptul că sunt primării care se descurcă greu: “A fost un an trist, sunt de acord cu primarii că se descurcă greu, dar suntem optimişti că la rectificarea bugetară din iunie vor mai veni bani chiar dacă judeţul Giurgiu nu e printre favotite”.

Rămâneţi pe giurgiu.adevarul.ro ca să citiţi astăzi mai multe detalii despre modul în care se facturează consumul de energie electrică la iluminatul public.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite