Purceii de Crăciun, sacrificaţi în stil clasic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva
Foto Arhiva

În Giurgiu, există doar un singur asomator, la Hereşti, aparţinând  unui medic veterinar privat. Oamenii nu se lasă însă impresionaţi de sfaturile europenilor cu privire la sacrificarea purceilor prin asomare. Până în prezent niciun giurgiuvean nu a solicitat Direcţiei Sanitar-Veterinare aparatul special pentru sacrificarea animalelor.

Giurgiuvenii rămân la tradiţie, nu vor să-şi asomeze porcii, adică să-i împuşte sau să-i sacrifice cu ajutorul curentului electric, ci îi pregătesc pentru masa de Crăciun în stil clasic, folosind cuţitul. Ca dovadă stă faptul că un singur medic veterinar din Giurgiu, care are cabinet în comuna Hereşti, şi-a cumpărat un asomator, însă nici măcar acesta nu a primit vreo cerere din partea cetăţenilor privind asomarea purceilor.

„ La Direcţia Sanitar- Veterinară  şi pentru Siguranţa Alimentelor nu a fost făcută nicio solicitare de asomare a animalelor, ca atare nici nu au fost achiziţionate aparatele speciale pentru aceasta. Medicii nu pot face o investiţie fără rezultat”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al DSVSA Giurgiu, inspector Petre Patentaşu.

Asomarea unui animal poate fi făcută în două moduri, considerate mai puţin dureroase, comparativ cu "felul românesc" de a sacrifica un animal, respectiv prin împuşcare sau prin curentare. Tariful pentru un asemenea serviciu este de 3 euro. Cumpărarea unui aparat înseamnă ca românul să scoată din buzunar 200 de euro pentru un asomator.

Porcul de criză, luat pe bucăţi şi în cantităţi mici


Pe de altă parte, cei care nu au crescut anul acesta un porc, sunt nevoiţi să-l cumpere. În Giurgiu, însă, nu există niciun târg sau obor autorizat pentru vânzarea de porci vii sau chiar tranşaţi. Cel mai apropiat spaţiu autorizat este în Teleorman. Aşa că, pentru a pune pe masa de Crăciun tradiţionalele bucate pregătite din carne de porc, giurgiuveni au mai multe variante. Fie se duc în judeţul vecin, ori cumpără purcei de la particulari, fie se duc în Piaţa Centrală ori la hipermarketuri.

„Dacă oamenii se încumetă să cumpere porc dintr-o gospodărie, deci un loc neautorizat sanitar-veterinar, riscă să fie păcăliţi şi să se îmbolnăvească”, avertizează purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Giurgiu, inspector Petre Patentaşu.

Pensionarii merg în piaţă, tinerii la hipermarket

Cei care nu se încumetă să ia carne de la privaţi, ori nu-şi permit să cumpere un porc întreg de oriunde ar fi acesta, se orientează către pieţe şi marile magazine.

Weekendul trecut, hala de carne din Piaţa Centrală devenise aglomerată. Cu toate acestea, spun comercianţii, vânzările au scăzut drastic faţă de anul trecut. „ Nu a fost niciodată ca anul acesta, mi-au scăzut vânzările cu 75%. Anul trecut, pe vremea, asta se vindea foarte bine carnea de porc. Sunt mulţi în hală, da, dar vin, se uită şi pleacă”, ne-a declarat patroana unui magazin din hală.

Giurgiuvenii spun că, indiferent de cantitatea pe care o vor cumpăra, vor lua carne de porc mai devreme.  „ Iau o parte din purcel, nu-mi mai permit nici măcar jumate, sa zic că-l împart cu cineva. Iau acum, mai devreme, îl ţin la congelator, că în apropiere de Crăciun o să fie mai scump”, ne-a declarat Viorel Mogâldea, un giurgiuvean în vârstă de 67 de ani.


19 lei kilogramul de carne

În Piaţa Centrală, preţurile la carnea de porc diferă de la magazin la magazin, deşi firmele sunt în incinta aceleiaşi hale. Pulpa de porc se vinde într-un loc cu 16 lei kilogramul, iar peste drum chiar cu 18 lei. Ceafa de porc costă între 15.5 lei şi 16 lei kg, cârnaţii se vând cu până la 14,5 lei, pastrama ajunge şi până la 19,9 lei kg.  Cele mai ieftine sunt oasele şi organele de porc, ce nu depăşesc 9 lei pentru un kilogram.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite