Primarul din Băneasa are spălătorie auto „la negru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clienţii achită „nota de plată“ la magazinul alăturat, ce aparţine soţiei edilului, şi nu primesc bon fiscal. Spălătoria nu există din punct de vedere legal, nefiind indexată la Registrul Comerţului, iar „angajaţii“ n-au forme legale de muncă. Primarul, Gheorghe Dorobanţu, susţine că spălătoria este folosită doar în scop personal.

Spălătoria auto din comuna Băneasa este amplasată în apropierea vilei primarului localităţii,Gheorghe Dorobanţu şi la câţiva metri de magazinul mixt al familiei edilului, înregistrat pe numele soţiei acestuia, Maria Dorobanţu.


Reporterii „Adevărul de Seară“ au realizat azi-dimineaţă „o vizită“ incognito la spălătoria din Băneasa. Aceasta este funcţională şi pregătită să primească clienţi.
Informaţii despre „programul de funcţionare“ oferă angajata magazinului mixt alăturat. Femeia s-a dovedit a fi extrem de volubilă spunând că programul începe la ora 9.00, dar că dacă ne grăbim putem merge direct la casa lucrătorului. „Băiatul stă acolo unde e un nuc în faţa porţii, e Vali cel care lucrează la spălătorie. Claxonaţi şi o să vină imediat. Spălătoria este a primarului“, a declarat angajata.

image

Afacerea cam scârţâie

„E deschis. Nu prea merge tot timpul activitatea. Clienţii noştri sunt din afara localităţii, cei de aici preferă să-şi spele maşina în curte. Dacă vreţi, doar să o curăţ prin interior vă costă 10 lei, dar avem şi o ofertă acum, 15 lei interior-exterior“, a spus Vali.
Întrebat a cui este afacerea, tânărul ne-a confirmat că este a primarului localităţii Băneasa. Am plătit, iar angajatul a dus banii în magazinul mixt de lângă spălătorie. Băiatul a ridicat din umeri când i-am cerut să ne dea un bon fiscal şi a zâmbit, jenat de situaţie.

Magazinul – paravan pentru spălătorie

Surse din localitate ne-au spus că spălătoria a apărut în urmă cu aproximativ doi ani şi că de atunci până acum a folosită numai forţă de muncă la negru.
„Nu plăteşte taxe nicăieri, spălătoria auto nu este înregistrată. Lucrează non-stop şi are doi angajaţi pe care-i roteşte. A avut mai mulţi tineri pe acolo, puşti, unii nici n-aveau 18 ani. Băieţii au plecat pentru că nu-i plăteşte. Primarul este cel care se ocupă de tot, chiar dacă el nu apare în acte, oricum fiecare membru al familiei are câte o firmă. Cei care îşi spală maşina acolo plătesc apoi în magazin, iar firma «Doranco» este înregistrată pe numele soţiei primarului”, a spus un localnic, sub protecţia anonimatului.

Edilul, amendat de ITM

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Giurgiu au amendat, în urmă cu câteva săptămâni, firma Doranco 2009 SRL din localitatea Băneasa, cu 3.000 de lei, pentru muncă la negru. „Inspectorii ITM au spălat maşina acolo, dar angajatul nu a mai recunoscut în faţa lor şi a negat că ar fi dus banii în magazin. El a motivat că a avut o datorie acolo”, a spus directorul ITM, Petruş Savelie.
Aceeaşi sursă spune că în decembrie, anul trecut, la spălătorie muncea un copil semi-paralizat, care nu avea mai mult de 14 ani.
„Avea hainele ude, îi îngheţase apa pe el, erau scoarţă. Nu avea echipament special pentru spălătorie, iar când i-am cerut primarului explicaţii despre cum îl poate lăsa să lucreze în acele condiţii, acesta l-a înjurat, spunând că oricum nu-şi simte mâna stângă”, a mai spus Petruş Savelie, în acea perioadă director la A.J.O.F.M.
Deşi firma figurează pe numele soţiei, Gheorghe Dorobanţu neagă vreo legătură cu această afacere, dar a spus reporterilor „Adevărul de Seară“ că a contestat în instanţă amenda. „Nu am eu spălătorie auto. Nu e a mea, mai mult nici nu e funcţională. Magazinul mixt e altă treabă, acolo am angajaţi cu carte de muncă, e al meu“, a afirmat edilul.

image

Primarul se jură că nu fură!

Firma nu apare nici în declaraţia de avere a primarului comunei Băneasa, publicată pe site-ul instituţiei, completată în martie 2008, în care ar trebui să fie specificate toate bunurile şi afacerile deţinute împreună cu familia. În dreptul soţiei acestuia nu este declarat decât venitul din meseria de învăţător la o şcoală din localitate, dar nu şi calitatea de administrator al firmei Doranco 2009 SRL.

Sancţiuni contestate
De la începutul anului, inspectorii ITM au aplicat 59 de amenzi pentru relaţii de muncă, cele mai multe pentru muncă „la negru” şi 39 de sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor de sănătate şi securitate în muncă. 22 de agenţi economici au contestat amenzile primite, acestea urmând să fie soluţionate în instanţă.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite