Prima mănăstire din bani europeni se construieşte în judeţul Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Mihail Balaban prezintă schiţa mănăstirii
Preotul Mihail Balaban prezintă schiţa mănăstirii

Lăcaşul de cult va fi construit în cadrul unui proiect transfrontalier bulgaro-român. Valoarea totală a investiţiei este de 1,5 milioane de euro, aceasta vizând realizarea a două mănăstiri identice pe ambele maluri ale Dunării.

Proiectul s-a născut în anul 2007, când Mitropolia din Russe (Bulgaria) a iniţiat un proiect prin care îşi propunea să realizeze din fonduri europene o mănăstire în localitatea Basarabovski. Proiectul n-ar fi devenit eligibil dacă nu devenea transfrontalier. În acel moment, a fost contactată Episcopia Giurgiului pentru a deveni partener în acest proiect, noua mănăstire urmând să se realizeze în localitatea Slobozia, din apropierea municipiului Giurgiu.
„Am acceptat şi a fost foarte greu pentru că am avut la dispoziţie doar o lună să întocmim toată documentaţia. Nu aveam absolut nimic, termenul era cumplit. Am primit însă  sprijin de la toată lumea”, spune preotul Mihail Balaban, responsabilul de proiect.


Biserici-gemene peste Dunăre
Noua mănăstire Sfântul Ioan Rusu urmează să fie amplasată lângă o micuţă mănăstire din comuna Slobozia, acesta din urmă urmând să rămână, după finalizarea lucrărilor, pe post de biserică paraclis.
Proiectul transfrontalier „Minunile ortodoxiei în Bulgaria şi România” are o valoare de 1,5 milioane de euro, banii fiind împărţiţi egal pentru realizarea a două biserici gemene, una în Basarabovski şi una în comuna Slobozia. Episcopia Giurgiului va participa cu o cotă de finanţare de 2,18%, restul banilor fiind asiguraţi de UE. Terenul unde va fi construită mănăstirea are o suprafaţă de 20 de hectare, aici fiind în urmă cu câţiva ani o unitate militară, care a fost preluată de Episcopie prin ordonanţă de Guvern. Proiectul realizat din fonduri europene presupune şi reabilitarea a trei foste depozite de muniţie, care urmează să fie transformate în biblioteca mănăstirii, muzeu şi sală de mese.
Proiectul se află în derulare, pe 12 octombrie fiind semnat la Călăraşi contractul cu firma CBC Călăraşi, cea care se ocupă de monitorizarea banilor şi evoluţia lucrărilor. În acest moment, Episcopia Giurgiului se ocupă de achiziţionarea materialelor de contrucţie şi de pregătirea licitaţiei pentru atribuirea lucrărilor unei firme de specialitate. Purtătorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, a declarat pentru „Adevărul de Seară”, că mănăstirea din Slobozia va fi prima din ţară realizată integral din fonduri europene. „Este binevenită, reprezintă o oază de spiritualitate şi cultură românească. În Bucureşti avem aproximativ 100 de biserici care au accesat fonduri europene pentru restaurări, dar nu pentru lucrări integrale”, a declarat acesta.


Mănăstirea va fi construită pe locul unei foste unităţi militare, cu aproximativ 750.000 de euro proveniţi din fonduri europene


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite