Preţurile produselor de post au explodat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Giurgiu, mâncarea de post este mult mai scumpă decât carnea. Giurgiuvenii cu credinţă în cele sfinte se vor strădui să ţină postul la fel ca în fiecare an, dar totodată sunt conştienţi că vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar, pentru a realiza acest lucru.

Pentru a întocmi un meniu de post, oamenii trebuie să facă eforturi supraomeneşti, deoarece preţurile ridicate la legume şi fructe îngreunează mult alegerea produselor.

O zi de post costă peste 10 lei

La Giurgiu, preţul unei zi de post variază între 7 şi 8 lei, în cazul în care alegem să mâncăm cartofi, fasole sau varză, dar poate sări şi de 10 lei dacă dorim să consumăm preparate mai speciale, cum ar fi ardeiul gras roşu care are  impresionantul preţ de 12 lei, ciupercile care costă 9 lei sau prunele uscate pe care le putem lua cu 10 lei. „O să-mi  fie greu să ţin postul anul acesta. Abia imi ajunge pensia! Legumele la Giurgiu sunt mai scumpe decât carnea şi mai sunt şi din import. Azi am luat doar 500 de grame de prune uscate, mâine oi mai vedea...” ne spune Valerica Grosu.
Preţul cartofilor variază între 2,7 şi 3 lei, fasolea uscată şi-a mărit preţul de la 5,5 la 7 lei iar roşiile sar de 6 lei. Nici fructele nu sunt mai prejos. Un kilogram de portocale sau grepfruit a ajuns 4 lei, iar bananele s-au scumpit cu 1 leu.

Pieţarii fac provizii de legume autohtone

Chiar dacă este post, comercianţii giurgiuveni nu au făcut stocuri mari de marfă, în special legume şi fructe, deoarece consideră că lumea e mult prea săracă ca să îşi permită să cumpere astfel de produse.

„ Aduc doar ceea ce se vinde mai bine, în special fasole, cartofi, mere şi citrice. Pe astea sunt sigură că le vând. Am vrut să iau ciuperci dar sunt foarte scumpe şi nu se merită să-mi blochez banii în ele” a mai spus un comerciant din Piaţa Centrală. Dacă în urmă cu două săptămâni în piaţa  giurgiuveană îşi făcuse apariţia primele urzici, care costau 1 leu punguţa, acum din cauza frigului şi a zăpezii, acestea lipsesc cu desăvârşire. Cumpărătorii speră ca în curând să-şi facă apariţia pe piaţă ştevia şi spanacul.







Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite