Prea puţine cărţi de Herta Muller şi Llosa, la Biblioteca Judeţeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii sunt cei mai fideli cititori a cărţilor digitale de pe internet
Tinerii sunt cei mai fideli cititori a cărţilor digitale de pe internet

Înainte ca cei doi autori să fie laureaţi cu Premiul Nobel, giurgiuvenii nu se băteau pe scrierile lor.

Intensa mediatizare a Hertei Muller a trezit în rândul publicului un interes maxim pentru cărţile ai căror autori sunt laureaţi cu Nobel.


Pentru al doilea an, consecutiv, Biblioteca Judeţeană „I.A.Bassarabescu” se confruntă cu un nou fenomen, acela de a fi asaltată de cereri la împrumut ale cărţilor noului laureat Nobel pentru literatură.

„Toată lumea  cerut, a doua zi, după ce s-a anunţat în presă că Maria Vargas Llosa a fost lauret cu Nobel, pe anul 2010, orice carte de a lui, pe care o aveam în bibliotecă”, a spus Camelia Filip, şefa serviciului Relaţii cu Publicul şi responsabilă cu achiziţiile de carte. „Se pare că a trebuit ca o scriitoare de provenienţă din România să ia acest important premiu, pentru ca publicul larg să devină, brusc, interesat de literatura laureaţilor Nobel din fiecare an”, a mai spus Camelia Filip.

Din păcate, lipsa fondurilor îşi spune cuvântul chiar şi în cazul cărţilor de mare succes.

„Din cele 700 milioane de lei, cerute de Biblioteca Judeţeană, pentru acest an, s-au putut asigura doar 300 de milioane. Când este vorba despre cărţi care sunt foarte solicitate, cumpărăm acele titluri, dar, de obicei, la împrumut nu avem mai mult de un exemplar, iar unul îl păstrăm la sala de lectură”, explică şefa de la achiziţii carte. 

Ca în fiecare an şi în 2010, cele mai solicitate cărţi, la împrumut, au fost cele de beletristică, care reprezintă aproape jumătate din cererea totală de carte. Dintre acestea, genurile thriller juridic, spionaj, aventură, dar şi cărţile din domeniul „vieţii de dincolo” şi fantasy sunt printre cele mai cerute.

Cât priveşte cartea recomandată la şcoală, volumul „Nostalgia”, de Mircea Cărtăsecu, a fost o carte care,  s-a împrumutat pe bază de listă, fiind o apariţie neaşteptată în lista lecturilor obligatorii.

Cerere de cartea digitală şi de ediţii bilingve

În schimb, tinerii sunt mereu prezenţi, în sala de lectură a bibliotecii, unde au la dispoziţie, gratis, timp de două ore, câte un calculator din cele patru, existente. Unii caută bibliografie pentu examene, alţii îşi urmează pasiunea pentru un anumit domeniu de lectură „Mă interesează foarte mult mitologia popoarelor şi de vreo trei ani, mă informez, constant, pe caclulator, aici, la bibliotecă”, a declarat Valentin Candoi, un tânăr, în prezent, fără slujbă. „Nu se ştie niciodată când îţi pot fi de folos anumite cunoştinţe”, a spus tânărul.

Cărţile în limbi străine, 5000 de volume, de literatură universală clasică, provenite, din donaţii din Franţa şi de la Consiliul Britanic,  şi, mai ales, cele în ediţii bilingve, reprezintă, de asemenea,  un fond de carte, constant,  solicitat, de unul din 10 cititori .

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite