Din jucător la Steaua, taximetrist. Destinul incredibil al unui fotbalist impresariat de Stelian Ogică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Lascarache, unul dintre cele mai bune produse ale fotbalului giurgiuvean
Virgil Lascarache, unul dintre cele mai bune produse ale fotbalului giurgiuvean

Unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti din istoria Giurgiului, Virgil Lascarache, povesteşte cum a fost dus de celebrul Stelian Ogică la Steaua, cum a împărţit acelaşi vestiar cu Lăcătuş, Belodedici sau Ilie Dumitrescu dar şi cum a ajuns taximetrist.

La o vârstă la care alţi fotbalişti se află în culmea gloriei şi câştigă zeci de mii de euro, inclusiv în „Liga lui Mitică“, Virgil Lascarache (32 de ani) a preferat să se retragă din prim-plan în ciuda faptului că mulţi specialişti îl consideră încă unul dintre cele mai bune produse ale fotbalului giurgiuvean.

Gleznă fină, zâmbet pe buze şi execuţii ireale. Astfel poate fi caracterizat în câteva cuvinte Virgil Lascarache, mijlocaşul care la finele anilor ’90 părăsea Giurgiul natal pentru a se transfera la Steaua şi împărţi vestiarul cu fotbalişti precum Lăcătuş, Ilie Dumitrescu, Belodedici, Militaru sau Laurenţiu Roşu.

Văzut ca un tânăr de perspectivă, cu care formaţia militară să „schimbe liniile“, copilul teribil al fotbalului giurgiuvean avea să se piardă din cauza spiritului rebel şi a lipsei unui mentor care să îl readucă pe drumul cel bun.

image

CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE

Povestea sa este este una extraordinară, cu elemente amuzante şi triste deopotrivă.

„Dacă aş fi avut mintea de acum, probabil că altfel evolua cariera mea“ susţine mijlocaşul care în acest moment evoluează în Liga Judeţeană, la Dunărea Oinacu. Din când în când, pentru un ban în plus, cel poreclit de cunoscuţi „Pele“, face pe taximetristul. O variantă de “avarie” de care vrea să scape curând. Are multe promisiuni însă niciuna nu-i surâde.

“Am soţie, am copil, am şi rude pe care trebuie să le ajut. Nu mai am 20 de ani să mă arunc cu capul înainte, aştept ceva concret” afirmă Lascarache, cel care recunoaşte că nu poate sta departe de teren. În afară de Liga a IV-a, face parte dintr-o echipă de “old-boys” şi este nelipsit de la partidele de fotbal-tenis sau cele de pe teren redus.

“Nu pot sta departe de fotbal. Vin cu prietenii şi mă relaxez” vorbeşte cel care a rămas în continuare un magician al balonului.

Lăudat de cel care l-a promovat
Antrenorul care l-a promovat la prima echipă a Dunării Giurgiu (în 1996), Dorian Gârlea, are numai cuvinte de laudă despre fostul său elev. “Lascarache avea personalitate şi era atât de talentat încât toţi îi spuneau Pele. A jucat mereu în centrul liniei de mijloc, avea o arie mare de acoperire. El şi Marius Croitoru sunt cele mai bune produse ale fotbalului giurgiuvean din ultimele trei decenii” afirmă tehnicianul.

Impresariat de Ogică
Puţină lume cunoaşte faptul că Lascarache a fost ajutat de Stelian Ogică pentru a ajunge la Steaua. “Nu ştiam cine e Ogică. Auzise el prin oraş că e unul tânăr şi talentat la Dunărea şi s-a gândit să îl propună la Steaua” rememorează Lascarache, cel care a fost impresionat de relaţiile şi de stilul “spaimei loteriilor”. “Nu s-a lăsat până nu m-a găsit. A venit la 2.00 noaptea într-o maşină decapotabilă, m-a trezit din somn şi a zis că el mă duce la Steaua. Avea plete şi era îmbrăcat bine. Ziceai că e star de cinema” spune Lascarache zâmbind.

Ulterior mijlocaşul avea să afle că cel care îi devenise impresar era prieten la cataramă cu mai mulţi jucători şi oficiali ai “roş-albaştrilor”. Pentru că cei de la Steaua tot amânau momentul în care să îl vadă la lucru pe Lascarache, Ogică l-a urmărit pe antrenorul de atunci al “militarilor”, Mihai Stoichiţă, pentru a i-l prezenta pe mijlocaş.

“A intrat peste Stoichiţă într-o frizerie şi a reuşit să îl convingă. I-a zis să vină cu mine la antrenament în seara aia” afirmă Lascarache care avea să nu dezamăgească. A fost de ajuns să îi pună “plasa în cap” lui Ritli pentru ca Tică Dănilescu să strige: “Duce-ţi-vă şi luaţi-i transferul!”

De la Bucureşti la Satu Mare

În 1997 a semnat pe cinci ani cu Steaua, evoluând mai întâi pentru echipa de juniori. Sezonul următor şi-a făcut debutul pe prima scenă a fotbalului românesc, într-un meci cu Universitatea Cluj (scor 4-0). Din păcate avea să fie şi singurul din campionat, chiar dacă a evoluat şi în Cupa României, trofeu pe care l-a câştigat în 1999. Pe postul lui Lascarache mai evoluau atunci Militaru, Luţu, Trică şi Dennis Şerban.

“Mi s-au acordat puţine şanse la Steaua. Sincer, mi-ar fi fost greu să mă impun pentru că Steaua avea o echipă incredibilă atunci. Ţin minte că făceam antrenamentele la Forban. Alergam ca nebunii, zeci de kilometri. Ilie Dumitrescu ajungea mai mereu ultimul, după minute bune. Cu toate acestea, pe teren era printre cei mai buni. Nu exagerez deloc, dar mulţi jucători de acum nu numai că nu ar fi prins lotul, dar nici măcar să ducă apa n-ar fi fost solicitaţi” vorbeşte Lascarache, cel care avea să fie împrumutat în 1999 la Olimpia Satu Mare, în „B“.

A pus umărul la promovarea în „B“ a Dunării Giurgiu
Chiar dacă în cei doi ani petrecuţi în Ardeal a devenit idolul tribunelor, Lascarache regretă pasul făcut. “Dacă aşi fi rămas în Bucureşti cred că altul era viitorul meu”.

A fost la un pas să ajungă la Rapid însă Inter Gaz s-a mişcat mai repede şi a reuşit să să îl răscumpere de la Steaua. După trei ani la Inter Gaz, Lascarache a fost împrumutat la Dunărea Giurgiu, echipă pe care a ajutat-o să revină după 25 de ani în eşalonul secund.

Deşi i se promiseseră multe, iar el, de dragul echipei din oraşul natal a renunţat la contractul cu Inter Gaz, Lascarache a plecat de la Dunărea pe uşa din dos, îndepărtat ca o măsea stricată. “Nici măcar o strângere de mână nu am primit. Asta este viaţa noastră, a fotbaliştilor, Astăzi eşti sus, mâine nu te mai recunoaşte nimeni” afirmă Lascarache.

FIŞĂ JUCĂTOR


Virgil LASCARACHE (n. 25 septembrie 1979, Giurgiu)
Postul: mijlocaş ofensiv
Înălţime/greutate: 1,77 m/75 kg
Cariera:
1996/1997 Dunărea Giurgiu
1997/1999 Steaua Bucureşti
1999/2001 Olimpia Satu Mare
2001 Electromagnetica Bucureşti
2001/2004 Inter Gaz Bucureşti
2004/2009 Dunărea Giurgiu
2009/2010 Victoria Adunaţii Copăceni
2010/2011 Nova Force Giurgiu
din vara anului 2011 Dunărea Oinacu

Meciuri/goluri în Divizia A: 1/0
Debut în Divizia A: 7 aug. 1998, Steaua – “U” Cluj 4-0
Meciuri/goluri la Dunărea Giurgiu (în Liga a II-a): 60/7

Lotul echipei Steaua Bucureşti în sezonul 1998/1999 (locul 3 în campionat şi câştigătoarea Cupei României):
PORTARI: Ritli, Tene, Rotaru. FUNDAŞI: Belodedici, Miu, Ad. Matei, Baciu, Răchită, Reghecampf, Ogăraru, T. Csik, Zotincă, A. Duro. MIJLOCAŞI: Lincar, L. Roşu, Militaru, M. Szekely, Trică, Luţu, Ilie Dumitrescu, Dennis Şerban, LASCARACHE, Coporan. ATACANŢI: Lăcătuş, Dănciulescu, Ciocoiu, M. Luca, Hrib, Ceno. Antrenor: Mihai Stoichiţă. Director tehnic: Emerich Ienei.


Lascarache
Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite