Planningul familial, aproape necunoscut de femeile de la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe femei din judeţ au rămas la nivelul bunicilor, în privinţa metodelor contraceptive
Multe femei din judeţ au rămas la nivelul bunicilor, în privinţa metodelor contraceptive

Multe femei recurg la metode “tradiţionale” pentru a evita o sarcină nedorită si în timp ce giurgiuvencele din municipiu ştiu să solicite “pastila de a doua zi”, multe dintre cele din zona rurală nici nu au auzit de planning familial

De nouă ani, doctoriţa Nicoleta Vulcu, medic primar de familie, specializat pe planning familial, acordă consultaţii de specialitate pentru cele mai intime probleme de cuplu, la cabinetul de planning familial din cadrul policlinicii Spitalului Judeţean Giurgiu.

“La mine vin fete şi femei, singure, sau, împreună cu partenerul de cuplu,  mai ales atunci când au probleme legate de o sarcină, pentru că aducerea pe lume a unui copil îi priveşte deopotrivă pe amândoi”, subliniază doctoriţa Vulcu.

Numărul de consultaţii înregistrate la acest cabinet este aproximativ constant, în fiecare an, înregistrându-se aproape 4000 de astfel de vizite la doctor.

Informaţia ajunge greu dincolo de oraş

În timp ce la cabinetul de planning familial vin şi fetiţe de zece ani, de etnie romă, care locuiesc în oraş, şi care se pregătesc pentru căsătoriile timpurii, tradiţionale, sau femei care cer “pastila de a doua zi”, pentru a contracara  o sarcină nedorită, alte femei tinere, căsătorite şi chiar cu copii, care locuiesc, însă, în localităţi din judeţ, nu au aflat despre existenţa cabinetului de planning familial.

Astfel, în mulţimea de paciente care aşteptau la cabinetul de ginecologie de la ambulatoriul spitalului,  multe au recunoscut că niciodată nu au auzit de “planning familial”.

“Nu am auzit niciodată de aşa ceva şi nu ştiu ce înseamnă”, a spus Florentina, o tânără căsătorită, de 22 de ani, care are un băieţel de un an şi zece luni şi care locuieşte în Izvoru.

La rândul său, Irina, de 20 de ani, din Frăteşti, căsătorită şi gravidă în nouă luni, a spus că a folosit doar metode “tradiţionale”, când nu voia să rămână gravidă, dar nu a vrut să dea exemple de astfel de metode. “Toate femeile le ştiu. De planningul ăsta nu am auzit noi”, a spus Irina.

Numărul de avorturi, aproape dublu, decât al naşterilor

 În timp ce la cabinetul de planning familial s-au înregistrat, anual,  în medie, un număr mai mic de 30 de întreruperi de sarcină, la cerere, la nivelul judeţului se estimează peste 2000 de chiuretaje.

Doar la cabinetul din spital s-au efectuat, de la începutul anului şi până la această dată, un număr de 510 de avorturi incomplete, dar în oraş mai sunt şi trei cabinete de ginecologie particulare. Iar multe girgiuvence merg la spitalele din Bucureşti.

După cum apreciază doctorul Bazil Stoica, şeful secţiei de ginecologie şi maternitate din Spitalul Judeţean, numărul acestor intervenţii este aproape dublu decât al naşterilor.

“Este o evoluţie în bine, care se datorează şi existenţei cabinetului de planning familial, ţinând cont că în anii 90, în Giurgiu, erau de trei, până la cinci ori mai multe avorturi decât naşteri”, a  menţionat doctorul Stoica.

 

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite