Pieţarii umblă cu „ocaua mică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reporterii au testat cântarele din pieţele giurgiuvene
Reporterii au testat cântarele din pieţele giurgiuvene

Reporterii „Adevărul de Seară” au testat comercianţii şi au descoperit că giurgiuvenii sunt „arşi” la cântar cu până la 200 de grame.Unii pun sub tas plumb sau alt metal greu, iar alţii folosesc magneţi pe care îi aşează pe taler. Puţini dintre cei care verifică greutatea la cântarul de control al pieţei merg mai departe şi fac reclamaţii.

Furtul la cântar i-a scos din sărite pe giurgiuvenii care se duc în pieţe pentru a-şi cumpăra legume şi fructe. Oamenii îşi dau seama abia după ce ajung acasă, că greutatea produselor cumpărate este mai mică cu câteva sute de grame, decât cea afişată de cântarul pieţarului. Deşi unii merg să verifice greutatea la cântarul de control al pieţei, puţini sunt cei care merg mai departe şi fac reclamaţii.
Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că vânzătorii sunt foarte inventivi atunci când vine vorba despre metode de furat la cântar. Bazându-se pe încrederea oamenilor, comercianţii îşi înşeală clienţii folosind metode simple. Reporterii de la „Adevărul de Seară” au testat singuri cum comercianţii i-au păcălit la cântar. Aceştia au cumpărat din piaţă două kilograme de cartofi, iar când i-au pus pe cântarul de control al Pieţei Centrale au constatat că aveau în pungă doar 1,600 kilograme.

Trei metode de păcălit cântarul

METODA 1: Pieţarul aplică pe fundul tasului bucăţi din plumb sau din alt metal greu,astfel încât greutatea produselor văndute să fie mai mare.
„Am auzit că unii vânzători din pieţe pun plub pe fundul tasului şi aşa ne păcălesc. Ne-au speriat cu furatul...dăm bani pe un kilogram de roşii şi ne trezim acasă că avem aproape jumătate din cantitatea plătită” ne mărturiseşte Letiţia Popa, pensionară.


METODA 2 : Alţi comercianţi sunt mult mai inventivi când vine vorba de furat şi pun magneţi pe talerul din fier în aşa fel încât să fie ascunşi de ochii cumpărătorilor.
„Am luat trei kilograme de cartofi, iar când am ajuns acasă soţia mi-a spus că sunt cam puţini. I-am cântărit în altă parte şi aveam doar 2,7 kilograme de cartofi. Mă «arsese» cu 300 de grame” spune supărat Costică Mihalcea.


METODA 3 :
Unii precupeţi agaţă de cântar într-un loc ferit, pungile folosite pentru produsele vândute. În acest fel cântarul arată atât greutatea produselor cât şi a pungilor.
„Nu ştim de ce ţine pungile agăţate de taler.......oare ca să indice cântarul mai mult? Am păţit-o şi eu odată când am cumpărat nişte fructe şi am avut 850 de grame în loc de 1 kilogram...m-am întors în piaţă şi mi-a dat diferenţa” spune un alt giurgiuvean.

Verificaţi dacă comerciantul are cântarul reglat la zero

Conducerea Administraţiei Pieţelor îi sfătuieşte pe giurgiuveni să solicite vânzătorului de la care îşi cumpără produsele să echilibreze cântarul de la zero, chiar în faţa lui şi să meargă la cântarele de control pentru a verifica dacă greutatea produselor cumpărate este cea reală.
„Cumpărătorul trebuie să se uite când vânzătorul pune vasul gol pe cântar şi să îi ceară acestuia din urmă să regleze cântarul de la zero. Noi nu putem da amenzi. Singura măsură pe care o putem lua în cazul în care descoperim un vânzător care fură la cântar este să îi interzicem să mai vândă în piaţă” spune inspectorul Administraţiei Pieţelor Giurgiu, Lizi Dragomirescu.

Inspectorul ne-a mai precizat că în fiecare zi vin să îşi verifice cantitatea de legume şi fructe cumpărate în piaţă între 5 şi 10 giurgiuveni.
Cei care au suspiciuni în privinţa greutăţii produselor plătite pot depune o plângere la Poliţie, ori se pot adresa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC). Anul trecut doar 5 giurgiuveni au îndrăznit să facă sesizare la CJPC.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite