Mirel Matei, maestrul pensulelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când avea câţiva ani Mirel Matei a început să deseneze, mentorul său fiind bunicul din partea mamei, pasionat şi el la rându-i de pictură. Desena tot felul de lucruri, maşini, avioane.

în clasele primare a început să se perfecţioneze în arta desenului sub îndrumarea profesoarei Mariana Marianov. Pictura propriu zisă a învăţat-o la Liceul de Artă din Constanţa, când a început să lucreze grafică şi peisaj.
,, Prima mea pictură reprezentă un peisaj în care apare casa bătrânească din satul Drăghiceanu acolo unde am petrecut cea mai mare parte a copilăriei mele. Este o lucrare de suflet la care nu voi renunţa pentru nimic în lume”, ne spune Mirel.
Pe lângă studiile făcute la Constanţa, pictorul giurgiuvean a făcut meditaţii cu renumita profesoară Stela Gănescu de la Academia de Arte din Bucureşti, o femeie de un profesionalism aparte, aşa cum îi place tânărului să spună. Artista plastică l-a învăţat care sunt tainele portretisticii, dar şi ceea ce înseamnă studiile de culoare.


În liceu fura cearceafurile colegelor pentru a le picta


După 20 de ani a reuşit să se întâlnească cu un fost coleg de liceu cu care împărţea şi bucurii şi necazuri. Au depănat amintiri de pe vremea în care pictau împreună atunci când nimic nu mai conta pentru ei în afară de pensule, vopsele şi pânze. Numai că, după cum ne spunea pictorul, soarta nu a fost tocmai blândă cu colegul lui care nu a mai putut picta din cauza unui accident pe care l-a avut la mână în urmă cu câţiva ani.
,,Eram cei mai neastâmpăraţi din clasă. Furam cu colegii cearceafurile fetelor pentru a le picta  deoarece de la atelierul şcolii nu primeam cât aveam nevoie. Apoi cu aportul prietenilor de cartier le comercializam cu câte două sute de lei fiecare, având în vedere că atunci salariul era de o mie de lei”, ne povesteşte zâmbind Mirel Matei.
Seria ineditului în care se învârte pictorul nu a încetat. Acesta a reuşit să-i picteze unui prieten pe perete o cascadă.
De la începutul carierei şi până astăzi artistul a organizat nouă expoziţii de pictură, două în Constanţa şi şapte în Giurgiu în care a expus sute de lucrări. În primăvara acestui an Mirel doreşte să le pregătească o surpriză giurgiuvenilor dorind să organizeze o expoziţie inedită în care va expune peste 30 de tablouri reprezentând peisaje marine şi citadine. Speră ca autorităţile şi oamenii de bine din oraş să-i fie alături, dat fiind faptul că pentru a realiza ceea ce şi-a propus are nevoie sprijin.
Întrebări şi răspunsuri
 De ce ai ales pictura?
,,Oricum făceam pictură pentru că ea m-a ales pe mine nu eu pe ea, iar fără pictură nu pot trăi. Sunt pasionat şi de televiziune, am şi lucrat aproape 10 ani în acest domeniu, dar pictura e viaţa mea,” ne mărturiseşte pictorul.
Care este cel mai valoros tablou al tău şi de ce?
,, În urmă cu zece ani mi-i s-a oferit pe un tablou o mie de euro, dar nu am vrut să.l vând. Are o valoare sentimentală acest tablou, l-am pictat în urmă cu 20 de ani, îl am şi acum acasă şi reprezintă biserica sătească din satul bunicii”, spune artistul.
Ce-i place
,,Îmi place să am de-a face cu oameni simpli, sinceri, oneşti şi corecţi. Ador să le ofer prietenilor mei picturi drept cadou, fără a primi nimic în schimb. Nu voi înceta niciodată să învâţ cât mai multe despre pasiunea mea,” adaugă Mirel.
Ce nu-i place
,, Nu suport oamenii ipocriţi şi fără chip. Prin felul lor îşi arată caracterul infect, fug de ei pe cât pot…” spune pictorul.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite