AUDIO Piaţa neagră a ţigărilor, înfloritoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţigările vândute „pe sub mână“ , netimbrate şi fără documente de provenienţă, sunt cu 30% mai ieftine decât cele din magazine. „Distribuitorii“ sunt extrem de precauţi cu noii clienţi, dar odată ce te arăţi interesat de marfă, situaţia se schimbă. Reporterii „Adevărul de Seară“ au testat piaţa neagră a ţigărilor şi au ajuns chiar la unul dintre „dealeri“ .

„Dealerii“ de ţigări netimbrate au zonele lor de acţiune pe care le frecventează de dimineaţa până seara. În timp ce unii îşi încearcă norocul în piaţă, zona cea mai aglomerată din oraş, alţii consideră strada Gării un vad bun. Ca să nu atragă atenţia asupra lor, distribuitorii sunt „undercover“ şi scot în faţă femeile. Îţi spun şoptit că au „ceva ieftin“ şi te întreabă dacă eşti interesat.

Traseul ţigărilor

Majoritatea ţigărilor vândute pe piaţa neagră nu sunt contrafăcute, ci cumpărate din free-shopurile din Bulgaria şi Grecia de localnici şi preluate ulterior de reţelele româneşti, însă fără să fie plătite taxele aferente.
Sub pretextul unor fumători care caută produse ieftine, reporterii „Adevărul de Seară“ au ajuns chiar la unul dintre „dealeri“. Dincolo de clădirile naţionalizate, vechi şi dărăpănate de pe strada Gării, pe un gang ce pare mai degrabă că separă două străzi, un bărbat de aproximativ 30 de ani deschide uşa casei în care locuieşte şi ne întreabă tăios: „Care e problema voastră“. Îi cerem direct să ne dea ceva marfă. „Am numai Capital, dacă vreţi aşa. E 7,5 lei. E la fel ca Viceroy... Am promisiuni c-o să-mi aducă peste câteva ore altceva, dacă vreţi veniţi atunci“, spune evaziv bărbatul.
Marcela, o altă „comerciantă“, s-a dovedit a fi mult mai comunicativă. Avea ce căutam, aşa că dintr-un dulap lipit de colţul casei, femeia scoate o sacoşă de rafie, veche, în care ţinea îndesate mai multe pachete de ţigarete slim.
„N-am cine ştie ce. N-au mai rămas decât câteva pachete slim. Sunt Esti, mai bune decât Kiss. Am avut şi altele. A venit cineva să-mi aducă un cartuş de Viceroy cu 8 lei, dar am refuzat. Sunt prea scumpe, ar trebui să le dau cu cel puţin 8,5 lei“, a scăpat femeia câteva dintre pârghiile afacerii „de subsol“.

Profitul: 50 de bani la pachet

„Ţigările din Moldova nu mai ajung la noi, că rămân Bucureşti, unde e piaţa mare. Astea pe care le am eu sunt din Bulgaria, graniţa cu Grecia. E criză acum şi la noi. Eu câştig 50 de bani la pachet, nu pot să pun mai mult la preţ“, a mai spus giurgiuveanca.
Conform purtărorului de cuvânt al IPJ Giurgiu, Mirela Gheţa, de la începutul anului şi până acum, poliţiştii au confiscat 61.380 de ţigarete şi au dat 40 de amenzi în valoare totală de 26.000 de lei.
Vânzătorii de ţigări netimbrate primesc amenzi între 1.000 şi 1.500 de lei în cazul în care vând o cantitate mică de pachete. Dacă sunt prinşi cu peste 10.000 de ţigarete, atunci se pot alege cu dosar penal.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite