Peste 60% dintre copiii giurgiuveni cu părinţii plecaţi în străinătate, sunt sub protecţie specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva
Foto arhiva

Aproape 160 de copiii din Giurgiu au părinţii la muncă în alte ţări, aceasta fiind cifra oficială. Rămaşi temporar fără cei care le-au dat viaţă, 100 de micuţi fie au fost daţi în plasament la rude, fie au ajuns în case de tip familial ori în îngrijirea asistenţilor maternali, potrivit informaţiilor oferite de Protecţia Copilului Giurgiu.

Ultimele date referitoare la numărul copiiilor ai căror părinţi au plecat să câştige un ban în afara graniţelor, sunt cele obţinute în cel de-al III-lea trimestru al acestui an. Astfel, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Giurgiu, la sfârşitul lunii septembrie, în evidenţele instituţiei erau 158 de copii lăsaţi în grija rudelor, a asistenţilor maternali profesionişti sau la casele de tip familial.

Responsabil de relaţiile cu presa din cadrul DGASPC Giurgiu, Denisa Cristescu, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că numărul reprezintă de fapt doar o cifră oficială. Instituţia pe care o reprezintă, prin Compartimentul de Monitorizare, solicită trimestrial primăriilor din judeţ raportări cu privire la numărul cazurilor de copii cu părinţi plecaţi să lucreze în alte ţări.

Cercul vicios al ne-comunicării

„ Un sfert dintre unităţile administrativ-teritoriale nu raportează, ceea ce înseamnă că instituţia nu este în posesia cifrelor reale reprezentând aceste cazuri”, a spus Cristescu. Însă, problema poate porni şi din faptul că la rândul lor, primăriile nu sunt înştiinţate de către părinţii care pleacă, deşi aceştia sunt obligaţi să-şi prezinte situaţia, printr-un ordin al ministrului Muncii. La rândul lor, unii părinţi nu cunosc obligativitatea acestui aspect, ceea ce înseamnă că se intră într-un cerc vicios.

Din datele oficiale, dintre cei 158 de copii rămaşi fără părinţii plecaţi la muncă în străinătate, cei mai mulţi au doar un sigur părinte departe de casă.

„Sunt şi 47 de copii cu ambii părinţi plecaţi. Dintre aceştia, unul este în plasament la un asistent maternal profesionist, şapte sunt în plasament rezidenţial, iar 12 în plasament la rude până la gradul IV”.

Denisa Cristescu mai spune că sunt 65 de copii cu un singur părinte care munceşte afară. Dintre aceştia, 24 de micuţi nu beneficiază de măsură de protecţie specială. „ Însă, cinci copii sunt la asistent maternal, şapte la case de tip familial, iar 29 sunt în plasament familial. Cât priveşte minorii cu părintele unic susţinător de familie plecat în străinătate, la nivelul judeţului Giurgiu sunt 46 de copii”, a mai precizat Cristescu.

Copiilor le este dor

Cei mai mulţi copii cu părinţi plecaţi în străinătate au între 10 şi 13 ani, fiind vorba despre 54 de minori, iar cei mai puţini, respectiv 7 copii au între 1 şi 2 ani.

Dacă le este greu celor care pleacă departe de casă, printre străini, în căutarea unei surse de venit, şi mai greu le este celor care rămân acasă. Chiar dacă părinţii le trimit bani, copiii suferă de dor şi de lipsa afecţiunii celor care le-au dat viaţă. Am stat de vorbă cu o giurgiuveancă, bunica unei fetiţe, eleve la o şcoală generală. Sub protecţia anonimatului, femeia ne-a mărturisit că cel mai greu îi este să îi înlocuiască pe părinţi. „ La noi, prioritare sunt Internetul şi telefonul, pentru ca fata să poată vorbi cât mai des cu părinţii ei plecaţi în Spania. Nu am probleme cu nepoata, învaţă bine, e cuminte, dar mereu îmi spune că o vrea pe mami a ei înapoi acasă. Indiferent câte pofte îi fac, câşi bani se trimit, nimic nu se compară cu prezenţa părinţilor”, ne-a spus femeia.

Totuşi, în penultimul trimestru din 2010, a scăzut cu circa 40 de procente numărul copiilor cu părinţi în străinătate faţă de debutul anului, când în evidenţele Protecţiei Copilului Giurgiu erau 272 de cazuri.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite