Peste 5.000 de adăposturi în municipiul Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul giurgiuvenilor care pot fi adăpostiţi în caz de atac aerian se apropie de 30.000. Locurile în care aceştia pot intra se află la subsolul blocurilor sau al caselor dar şi al instituţiilor şi unor firme.

Conform datelor puse la dispoziţie de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), dintre cele peste 5.000 de adăposturi doar 33 sunt adăposturi special amenajate în subsolurile blocurilor care pot „ascunde” aproximativ 6.000 de persoane. Dintre adăposturile special amenajate, patru îndeplinesc şi rolul de puncte de comandă.
După amenajarea adăposturilor speciale în subsolul blocurilor de către administraţia locală, acestea au fost lăsate în grija asociaţiilor de proprietari care au obligaţia să menţină spaţiul aşa cum l-au primit. „Asociaţiile trebuie să aibă grijă să nu se spargă conductele sau iluminatul să nu aibă de suferit. Aş fi absurd să spun că totul este perfect. Mai sunt unele mici probleme dar care vor fi remediate” afirmă Lazăr Ciobanu, şeful SVSU.
 „Depozite” pentru murături şi cauciucuri
Dacă majoritatea adăposturilor sunt în stare de funcţionare, există şi situaţii mai puţin fericite. În unele cazuri unele ţevi aflate la subsol s-au spart iar în altele iluminatul a fost „tăiat” pentru că facturile nu au fost plătite de locatari. Preşedinţii asociaţiilor de proprietari sunt supăraţi pe faptul că Primăria nu-i ajută cu fonduri pentru remedierea acestor situaţii, surse din administraţia locală susţinând că banii pentru SVSU sunt din ce în ce mai puţini.
Frecvente sunt cazurile în care unii cetăţeni şi-au amenajat boxe ori au ales să depoziteze obiectele în interiorul adăposturilor, fără să încalce vreo lege. În conformitate cu o hotărâre de consiliu local, cetăţenii pot deţine boxe în adăposturile special amenajate însă au obligaţia să le elibereze în cazul unei situaţii de urgenţă. Reprezentanţii SVSU spun că este un lucru fericit faptul că o parte din locatari îşi păstrează unele obiecte în adăpost pentru că în această situaţie sunt primii interesaţi ca locul să fie curat.
Reamenajate după anul 1996
O parte dintre adăposturi existau şi înainte de 1989, însă marea majoritate au apărut începând cu anul 1996. Pe lângă reabilitarea celor vechi, s-a început amenajarea unor adăposturi noi în zonele din oraş care nu beneficiau de aşa ceva dar şi la subsolul unor instituţii şi societăţi comerciale din oraş.  „Cele mai noi adăposturi au apărut în cartierele CFR şi Negru Vodă, dar şi pe bulevardul Daciei şi strada Decebal. De asemenea o serie de instituţii precum Primăria, Consiliul Judeţean sau Judecătoria beneficiază de adăposturi amenajate” susţine Lazăr Ciobanu şeful SVSU.

CASETĂ: „Cartierul general” al SVSU se află situat în subsolul Primăriei, aici punctul de comandă fiind înfiinţat în anul 2004. Acesta este format din mai multe birouri, un compartiment pentru alarmare, dispecerat, sistem de filtro-ventilaţie, generator de curent electric şi punct de decontaminare plus o ieşire de urgenţă.
CIFRĂ: 43% este gradul de asigurare al adăpostirii în municipiul Giurgiu


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite