Pensionarii, cotizanţi la criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru strângerea semnăturilor s-au organizat echipe zonale formate tot din pensionari
Pentru strângerea semnăturilor s-au organizat echipe zonale formate tot din pensionari

Federaţia Naţională a Pensionarilor protestează împotriva Guvernului. Până acum aproximativ 1.500 de pensionari giurgiuveni au semnat o petiţie lansată la nivel naţional, împotriva obligativităţii plăţii contribuţiilor de sănătate pentru cei cu pensii mai mari de 740 lei.

Decizia Executivului ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011, pensionarii fiind obligaţi să plătească o contribuţie de 5,5% către Fondul de Asigurări de Sănătate. Sărbătorile de iarnă vor fi şi mai triste pentru pensionarii giurgiuveni. Pe lângă drumurile făcute la Casa Judeţeană de Ajuror Reciproc  a Pensionarilor, aceştia vor purta grija imposibilităţii returnării banilor dacă veniturile lunare vor fi reduse, odată cu noul an.

După tăierile salariilor bugetarilor cu 25% a venit rândul pensionarilor să fie incluşi în rândul categoriilor sociale de sacrificiu. Ultima decizie a celor aflaţi la putere a pus pe jar pensionarii care sunt hotărâţi să protesteze împotriva Guvernului.

"Am muncit o viaţă întreagă şi am devenit tot mai săraci şi în continuare sacrificaţi. De câţiva ani preşedintele ţării şi guvernul induc opiniei publice ideea că pensionarii cu pensile lor reprezintă o cauză a reducerii fondurilor necesare dezvoltării economiei", aşa începe petiţia iniţiată joi, 9 decembrie, de Federaţia Naţională a Pensionarilor. Documentul face referire la nemulţumirea pensionarilor cu privire la obligarea celor cu venituri mai mari de 740 lei la plata unei contribuţii de 5,5% către Fondul de Asigurări de Sănătate.

Marcel Vulcan, preşedintele Sindicatului Judeţean al Pensionarilor(SJP), a spus pentru “Adevărul de Seară” că s-a început deja mobilizarea membrilor pentru strângerea de semnături în vederea susţinerii petiţiei. Pensionarii desemnaţi merg în fiecare zi în zonele atribuite pentru strângerea de semnături, însă giurgiuvenii de vârsta a treia pot găsi formularele şi la sediul SJP, documentul putând fi semnat şi de cei care nu sunt membrii ai SJP.

Pensionarii, speriaţi de viitor

“Acest document este un mod de a protesta, căruia ne-am alăturat şi noi. Suntem nemulţumiţi de decizia Guvernului de a micşora pensile prin această decizie de impozitare. Nu e suficient că sunt îngheţate de un an de zile şi că sunt aşa de mici iar preţurile alimentelor au crescut cu 40%? Pensionarii au mai plătit odată contribuţiile la sănătate”, a spus Vulcan. Pensionarii giurgiuveni se tem de această nouă decizie şi spun că le va fi foarte greu, având în vedere că este şi perioadă de iarnă iar cheltuielile sunt mult mai mari. Din cei aproximativ 5300 de membri ai Sindicatului de la Giurgiu, aproximativ 48% au venituri mai mici de 600 lei, la începutul lunii 1300 de pachete sociale fiind distribuite pensionarilor nevoiaşi.

“Nu suntem de acord cu această măsură a celor de la putere. Este inadmisibil.Şi aşa pensile noastre sunt mici şi nu ne ajung după o zi pe alta. Dacă se mai ia şi din acest puţin nu mai rămânem cu nimic”, spune Niculina Costin, o pensionară de 69 ani.
Pe 18 decembrie, petiţia semnată de pensionari va fi depusă la Parlamentul astfel încât să fie împiedicată votarea ordonanţei de urgenţă.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite