Pe Bălănoaia se face primul cimitir privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Barbu, un afacerist isteţ din Giurgiu, a găsit soluţia pentru problema lipsei locutrilor de veci în oraş. Primul cimitir privat din Giurgiu va avea 22.000 de locuri de veci şi va fi gata în toamna acestui an.

În cele trei cimitire din municipiu, locurile de veci se mai găsesc doar “pe sub mână”, iar pe piaţa neagră, un mormânt se vinde cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.000 de euro. Intenţia autorităţilor locale de a mări cu 5.000 mp suprafaţa cimitirului „Sfântul Haralambie” situat pe şoseaua Sloboziei  nu a putut fi pusă în aplicare, iar astăzi criza locurilor de veci s-a acutizat.

Cimitir în loc de complex rezidenţial

Profitând de situaţia de pe “piaţa ultimului drum”, Nicolae Barbu, un afacerist din Giurgiu, a venit cu soluţia amenajării primului cimitir privat din judeţ.

Alee pentru fiecare mormânt

Cimitirul va fi gata până la toamnă spune afaceristul, şi va avea o capacitate de 22.000 de locuri, aproximativ cât au toate celelalte trei cimitire din oraş.
“Pe terenul pe care se va realiza cimitirul aveam în gând să realizez cu totul altceva, un complex de case, dar din cauza crizei a trebuit să mă reorientez. Aveam un credit contractat şi nu vroiam să-l pierd aşa că m-am gândit că aş putea face ceva pentru a rezolva situaţia lipsei locurilor de veci”, a spus afaceristul Nicolae Barbu.
Cimitirul va fi realizat pe şoseaua Bălănoaia pe o suprafaţă de 12,5 ha, investiţia ridicându-se la 2,2 milioane de euro. Condiţiile oferite de noul cimitir vor fi unele superioare celor existente în cimitirile din oraş. Astfel, familia defunctului nu va mai trebui să străbată oraşul, între biserică şi locul de veci pentru că aici vor fi construite două capele mortuare, o trapeză cu 150 de locuri, dar şi o biserică.
“Cele două capele vor fi aşa cum prevăd normele europene, respectându-se şi celede igienă. Un lucru important este că fiecare mormânt va avea alee proprie, aşa accesul va fi mult mai uşor pentru familia defunctului”, mai spune Nicolae Barbu.
Numărul total al locurilor de veci din municipiu este, acum, de aproximativ 30.000. Cele mai multe, câte 12.500 la ultima numărătoare, se află în cimitirele vechi ale oraşului, respectiv Smârda şi Sfântul Haralambie, date în folosinţă în secolul XIX.
Cel de-al treilea cimitir, Sfântul Gheorghe, a fost inaugurat în anul 1993, având aproape 4.000 de locuri de veci. Nu toate sunt însă ocupate. Unii au vrut să-şi asigure liniştea pe veci încă din timpul vieţii aşa că şi-au cumpărat sau cesionat locurile de veci.
“Este o adevărată problemă, cea a lipsei locurilor de cevi. Din păcate nu s-a reuşit extinderea cimitirului Haralambie aşa cum ne-am dorit, anul trecut şi asta pentru că de-alungul terenului trec două ţevi care aparţin de SCUT Giurgiu” a spus Mariana Teodorescu, şef serviciu Cimitire din cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Privat(ADPP). Extinderea ar fi însemnat suplimentarea numărului locurilor de veci cu 1.000.

Taxa la cimitirul public
Taxele percepute de ADPP pentru un loc de veci sunt de 27,48 de lei pentru o concesionare pe 7 ani şi 197,52 lei pentru o cumpărare definitivă.




Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite