Parcul fără noimă – „ordin” de spaţiu verde de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădinile locuitorilor vor fi defrişate pentru a face loc parcului
Grădinile locuitorilor vor fi defrişate pentru a face loc parcului

În Malu, la numai 15 km de municipiu, va „răsări” un parc în pantă, printre gunoaie, la mică distanţă de gârla comunei, un real pericol atât pentru sănătatea, cât şi pentru siguranţa celor care s-ar aventura pe aleile lui.

Normele Uniunii Europene impun câte 20 mp de spaţiu verde pentru fiecare locuitor, ceea ce pentru comuna Malu ar însemna circa 4 hectare de verdeaţă. Primarul comunei, Ion Mârzac, a propus amenajarea unui parc, la margine de sat, în pantă şi printre munţi de gunoaie sau animale moarte, aruncate acolo de locuitorii din zonă. Asta, în condiţiile în care, la nici 500 de metri se află un alt „parc”: câteva băncuţe, pe care oricum nu stă nimeni. În alt capăt al satului, un „parc”, identic. Consilierii locali au mai aprobat înfiinţarea  altor două parcuri, contra sumei de 45.000 de lei, dar, din lipsa fondurilor, ideea a fost abandonată.
Mălurenii au însă alte priorităţi: canalizare, iluminat public, chiar amenajarea curţii şcolii, care se transformă în piscină la fiecare ploaie mai abundentă.

Parcul va lua locul grădinilor de legume

După mai multe zile de căutare, s-a găsit locaţia ideală pentru noul parc: un teren intravilan, în suprafaţă de 3.790 mp, identificat în acte ca fiind „neproductiv arabil, 2229 – 2231 din tarlaua 53”. În fapt, terenul cu pricina, într-o pantă pronunţată, a fost repartizat anterior anului 2003 de către primăria Vedea unui număr de patru cetăţeni: Anghel Tănase (care, între timp, a decedat), Marin Tataoană, Gheorghe Gealatu (aflat printre cele mai respectate cadre didactice din comună) şi Ion Păsărică, cu contracte de închirirere, care se reînnoiau anual, pentru suma de 6,06 lei/mp. Doar că anul acesta reprezentanţii Primăriei Malu nu au mai înnoit contractele cu pricina.
Cu mult timp în urmă, pe spaţiul destinat parcului se afla cimitirul vechi al satului. „Noi am primit pământul ăsta de mai bine de patru decenii. Am cerut un buldozer, să nivelăm terenul, pentru că era greu de lucrat. Acesta nu este teren neproductiv, cum se susţine, ci e cât se poate de bun pentru grădinărit”, afirmă Gheorghe Gealatu, unul dintre cetăţenii rămaşi acum fără grădină.

Refacerea mediului pentru petrecerea timpului în aer liber

Aşa se susţine în referatul de specialitate al primarului. Doar că preşedintele Asociaţiei „Eden Green” din Malu, Eugen Şoavă, afirmă altceva: „Despre ce refacere a mediului este vorba, când în apropiere e numai verdeaţă. În Malu, oamenii muncesc la câmp, în grădină. Asta înseamnă, în opinia lui Ion Mârzac, spaţiu închis? Noi, Eden Green, credem că acest parc este o anomalie. În primul rând, se putea găsi altă locaţie. Fondurile pentru acest parc, ca şi în cazul celorlalte două, lipsesc. Dacă acum se plânge cineva că de pe morţi se bea vin, întreb dacă era mai bine când erau bălegare pe morţi?”

Primarul Mârzac se apără

„În primul rând, terenul nu este cel pe care vi l-au arătat cei de la Eden Green”, declară primarul comunei, Ion Mârzac. „Parcul îl vom face pe zona dreaptă, aşa că nu există pericol pentru nimeni. Iar dacă se face curăţenie în zonă, orice spaţiu este bun”, mai declară Ion Mârzac.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite