Orchestră simfonică... de proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Atunci când aveam Filarmonică, nu aveam unde să dăm spectacole. Acum avem Ateneul, dar nu mai avem Filarmonică” afirmă Virgil Peţanca directorul Centrului Cultura „Ion Vinea”, cel care se gândeşte tot mai des la posibilitatea de înfiinţare a orchestrei simfonice „de proiect”, după modelul Teatrului Valah.

„Ar reprezenta o noutate la nivel naţional. În acest moment doar în alte două oraşe din ţară, Piteşti şi Târgovişte, se fac eforturi pentru înfiinţarea acestui tip de orchestră” spune Peţanca.
Orchestra simfonică de proiect ar putea lua naştere numai în urma unui parteneriat public-privat între Centrul Cultural şi o Asociaţie Culturală Privată interesată. Ar reprezenta oraşul însă artiştii nu vor fi plătiţi în mod direct de către Centrul Cultural.
 „Fără 2,5 sau 3 milioane anual nu poţi avea o orchestră cu angajaţi permanenţi. Orchestra de proiect reprezintă o abordare modernă pentru reducerea cheltuielilor cu aproximativ 75% din sumă” afirmă acelaşi Virgil Peţanca.

Caută sponsori
Directorul susţine că se află în contact permanent cu autorităţile giurgiuvene pentru realizarea unui asemenea proiect, aflându-se totodată şi în căutarea unor sponsori care să asigure o parte din bani. „M-am sfătuit atât cu reprezentanţii Primăriei cât şi cu cei ai Consiliului Judeţean despre apariţia orchestrei de proiect. Sunt şi în căutare de sponsori. Este o abordare modernă pentru reducerea costurilor” spune Peţanca care susţine că suma de 500.000 lei anual din partea Centrului ar fi suficientă pentru funcţionarea orchestrei de proiect. Banii ar urma să fie trimişi către Asociaţia Culturală într-o singură tranşă sau în rate, Asociaţia urmând să se ocupe de atragerea restului de bani pentru plata membrilor orchestrei şi a celorlalte cheltuieli. De asemenea, tot Asociaţia se va ocupa de promovarea orchestrei în alte oraşe din ţară.
„Un muzician din cadrul unei orchestre simfonice de proiect trebuie să muncească mai mult pentru a câştiga mai mult. Cântând doar la Giurgiu nu s-ar alege cu mare lucru” spune Peţanca.
Dacă pentru moment sponsorii sunt greu de găsit, directorul susţine că formarea unei orchestre nu ar constitui o problemă. „Am descoperit de curând, la Bucureşti, o orchestră formată din tineri absolvenţi ai Academiei de Muzică. Sunt 55 şi se pregătesc cu un dirijor german şi cântă dumnezeieşte. Se descurcă foarte greu, cântă şi ei pe unde pot, repetă undeva prin Sectorul 6. S-ar mula perfect pe proiectul pe care îl gândesc eu” conchide Virgil Peţanca.
Între 1999 şi 2007 la Giurgiu a funcţionat o Filarmonică, iar din 2003, în cadrul Centrului Cultural „Ion Vinea” activează Orchestra de Suflători „Valahia”.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite