Obiceiurile de primăvară, prezentate la Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Bisericii “Sf. Arh.  Mihail şi Gavril” din localitatea Herăşti a găzduit sâmbătă, 16 aprilie, cea de-a treia ediţie a Festivalului Judeţean al obiceiurilor de primăvară “Mugurel de sălcioară”. Organizat în fiecare an în Sâmbăta lui Lazăr, în ajunul Floriilor, evenimentul reuneşte cete de copii şi tineri care vin să colinde cu “Lazărul”, “Buieniţii”, “Floriile” şi ”Salcia”, obiceiuri spe

Anul acesta, la invitaţia organizatorilor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu şi Protoieria Herăşti au răspuns opt cete de colindători, pregătite de dascălii din localităţile: Vărăşti, Pietrele, Iepureşti, Greaca, Ghimpaţi şi Herăşti, localitatea gazdă fiind reprezentată în festival de trei cete de colindători. Îmbrăcaţi în costume naţionale şi purtând articole vestimentare specifice acestor obiceiuri, copiii au cântat, fiind urmăriţi cu atenţie de publicul adunat în curtea bisericii. La final, fiecare ceată a primit o diplomă de participare dar şi invitaţia de a reveni  anul viitor, la cea de-a patra ediţie a acestui festival, devenit deja o tradiţie pentru judeţul nostru.
Obiceurile de primăvară din judeţul Giurgiu sunt apreciate nu doar pe plan local. În fiecare an, la acest festival participă reprezentanţi ai Centrului Naţional de Conservare, studenţi la Universitatea din Bucureşti  precum şi persoane interesate să cunoască obiceiurile specifice zonei Vlaşca. Şi în acest an, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu a primit invitaţia  Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” de a participa la evenimentul prilejuit de sărbătorile pascale ”Floriile cu bucurie”. Cete de colindători cu vârste cuprinse între 6 -10 ani, din  Greaca şi Pietrele, au fost prezente duminică, 17 aprilie, pe scena amenajată în interiorul muzeului, unde au colindat cu ”Floriile” şi au oferit crenguţe de salcie  publicului.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite