O oră cu vaporaşul pe valurile Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru ca vaporaşul să plece la drum este nevoie de 25 de turişti la bord
Pentru ca vaporaşul să plece la drum este nevoie de 25 de turişti la bord

Cursele cu vaporaşul pe Dunăre continuă deşi temperaturile au scăzut. Plimbările sunt organizate sâmbătă şi duminică, iar preţul este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii şi tineri.

În ciuda vremii reci, giurgiuvenii se mai pot relaxa în weekend prin intermediul plimbărilor cu vaporaşul. Pentru o călătorie ce durează o oră, oamenii stau la rând ca să nu rateze ocazia de a experimenta principala atracţie a zonei. Atunci când cursele se efectuează în aval, pasagerii pot admira Podul Prieteniei ce leagă Giurgiu de Ruse, Bulgaria. Totodată, dacă plimbarea cu vaporaşul este în amonte, oamenii se pot bucura de malul bulgăresc, încărcat de hoteluri şi case inedite, sau pe dreapta, de malul românesc acoperit de păduri.

 30 de kilometri la oră

Viteza vaporaşului pe Dunăre nu depăşeşte 30 de kilometri pe oră, însă fiecare modificare este comunicată de către căpitan prin intermediul staţiei.
„ Avem comunicare cu autorităţile navale române şi cu cele bulgare, anunţăm manevrele de întoarcere, dar mai ales traseul”, afirmă timonierul Cătălin Moroca. Vasul ,,Valahia” are o capacitate de 48 de locuri, dintre care două sunt ocupate de căpitan şi tehnician. Cursele se pot realiza şi cu minimum 25 de oameni la bord. „ Nu s-a întâmplat niciodată să avem probleme, să rămânem fără motor, dar şi dacă ar fi să fie, există o echipă de intervenţie care să vină după noi”, spune mecanicul vaporului, Mihai Luca.

Bucureştenii vin la Dunăre

Cursele cu vaporaşul sunt organizate de autorităţile locale din Giurgiu, pentru al doilea an consecutiv şi se pare că anul acesta, mulţi dintre pasageri au fost bucureşteni. „Da, cei din Bucureşti, când ajung la Giurgiu şi aud de curse cu vaporaşul, vin în Port. Faţă de 2009, am avut aproape acelaşi număr de pasageri, n-am dus lipsă de doritori”, spune tehnicianul Mihai Luca.

Aurelia Dedeu, o bucureşteancă în vârstă de 55 ani ne-a spus că a venit în vizită la rudele sale şi a auzit de faptul că se poate plimba cu vaporaşul. „Mi-a plăcut ideea şi am vrut să încerc şi eu o astfel de experienţă. E relaxantă o astfel de plimbare şi am să mai vin de fiecare dată când voi avea ocazia”, mărturiseşte aceasta. Grigore Stan, un alt cetăţean care s-a aflat pe vaporaş spune că a rămas surprins atunci când a aflat că la aşa distanţă mică de Capitală au loc astfel de activităţi. „Chiar m-a surprins. Am aflat de la prieteni şi am zis că dacă în croazieră nu pot merge, o plimbare pe Dunăre este nemaipomenită şi aşa a fost”, mai zice acesta.

Plimbările cu vasul „Valahia”, au loc sâmbăta şi duminica, între orele 12.00 şi 19.00, iar îmbarcarea se face de pe pontonul Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu. Vasile Margaş, căpitanul vasului spune că vor fi organizate curse pe Dunăre chiar şi în noiembrie, dacă vremea va permite.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite