Nevăzătorii ascultă romanele lui Dan Brown

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giurgiuvenii cu deficienţe de vedere împrumută, gratuit, un aparat special denumit Daisy cu ajutorul căruia pot fi ascultate CD-uri cu înregistrări ale unor romane, cărţi pentru copii şi documente de specialitate.

Biblioteca Judeţeană I.A. Bassarabescu din Giurgiu a cumpărat cele două aparate Daisy în urmă cu un an, cu sprijinul Consiliului Judeţean, fiind una dintre puţinele din ţară care au făcut o asemenea investiţie.
Camelia Filip, Şef Serviciu în cadrul Bibliotecii Judeţene, spune că sunt puse la dispoziţie 100 de titluri de carte ce pot fi ascultate cu ajutorul aparatelor Daisy: „În cazul tinerilor cele mai cerute sunt Harry Potter şi Legendele Olimpului, iar dintre romanele cele mai audiate de adulţi amintesc Înger şi Demon (Dan Brown), Memoriile unei gheişe (Arthur Golden) sau Pacientul Englez”. De asemenea, susţine Camelia Filip, la bibliotecă sunt pregătite şi cărţi de specialitate în domeniul medicinei sau al legislaţiei.

Pot lua acasă aparatele Daisy

Din datele specialiştilor de la Biblioteca Judeţeană, în municipiu sunt 219 persoane cu deficienţe de vedere. Dintre aceştia, 22 de giurgiuveni, între care şi trei elevi cu vârsta între 9 şi 17 ani, şi-au făcut abonament pentru a utiliza aparatele Daisy. Ei pot audia CD-urile cu înregistrarea cărţilor preferate, fie la sala de lectură a bibliotecii, fie la domiciliu. „În general, oamenii preferă să ia aparatele acasă. Îl pot ţine o lună. Până acum nu am avut probleme, în sensul că nu au fost distruse, oamenii aceştia chiar ştiu să respecte eforturile făcute de alţii”, mai spune Camelia Filip.
Audio-book-urile, adică CD-urile speciale pentru aparatele Daisy, sunt achiziţionate pe bază de abonament de la o fundaţie din Focşani. Chiar dacă anul acesta banii pentru fondul de carte sunt foarte puţini, reprezentanţii bibliotecii susţin că vor aduce şi alte titluri pentru giurgiuveni.
Aparatul Daisy cuprinde toate datele unei cărţi. „Pot fi memorate paragrafe şi cel care audiază se poate întoarce oricând la un anumit capitol. Noi oferim şi serviciile de instruire, adică un angajat îl va învăţa pe nevăzător cum să utilizeze aparatul”, mai spune Camelia Filip.

CITAT

„Tinerii solicită cel mai mult «Harry Potter» şi «Legendele Olimpului», iar adulţii -  «Înger şi Demon» de Dan Brown şi «Memoriile unei gheişe» de Arthur Golden”,

Camelia Filip,
Şef Serviciu Biblioteca Judeţeană



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite