N-avem străzi, dar avem un parc de milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noiembrie 2010, în comuna Izvoarele a fost amenajat un spaţiu verde cu o investiţie de 400.000 de lei, bani de la Adminsitraţia Fondului de Mediu.Autorităţile statului au investit sute de mii de lei în amenajarea unui parc, în condiţiile în care edilul localităţii se plânge că nu i se aprobă proiecte de canalizare şi asfaltare.

Construit pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, parcul ar putea fi considerat o „bijuterie” pentru comuna situată la doar 30 de kilometri de Giurgiu şi asta datorită preţurilor la care au fost achiziţionate băncile, coşurile de gunoi şi aparate pentru locul de joacă, valoarea acestuia din urmă fiind de 45.000 de lei.
Alin Bănică Stanciu, primarul din Izvoarele, spune că ar mai face încă zece parcuri şi mai mari dacă Guvernul i-ar mai da bani.
„Dacă ei îmi dau bani pentru parcuri, atunci asta fac. Am proiecte pentru canalizare şi asfaltare depuse din 2010 şi pentru care nu am obţinut finanţare”, a spus primarul.

image

Coşuri de gunoi de cinci ori mai scumpe

Problema vine din preţurile de achiziţie piperate a componentelor. Izvorenii îşi trag sufletul stând pe bănci care costă 950 de lei bucata cu aproape 200 de lei mai scumpe decât cele din parcurile din municipiu. Nici coşurile de gunoi nu sunt mai prejos.
Preţul unuia este de 325 de lei, în parc fiind în total 24 de astfel de pubele. În comparaţie cu cele din parcurile din oraş, coşurile de gunoi din Izvoarele sunt de aproape cinci ori mai scumpe.
Menit să te lase cu gura căscată este şi preţul locului de joacă pentru copii care se ridică la suma de 45.000 de lei şi care spune primarul include şi fântâna din centrul parcului, dar şi alte lucrări. O alee din parc, realizată din pavele, costă nici mai mult nici mai puţin de 150.000 de lei, conform devizului de achiziţii a proiectului.

 „Drumul spre localitatea Dimitrie Cantemir e plin de gropi. Avem parc, dar pe acolo se circulă greu şi cu căruţa”, a spus localnica Virginica Buzatu.

Reprezentanţii Administraţiei Fondului de Mediu(AFM) oferă o explicaţie alambicată şi ambiguă.

„Preţurile sunt stabilite estimativ prin proiect, care se analizează de o comisie (interministerială) şi apoi se propune spre aprobare prin H.G. Preţurile produselor propuse pentru finanţare variază în funcţie de tip/caracteristici. Precizăm că niciun ghid de finanţare nu a prevăzut posibilitatea de a face comparaţie între sumele propuse pentru finanţare“, au argumentat reprezentanţii AFM.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite