Mii de perechi de adidaşi, parfumuri şi treninguri confiscate în Giurgiu şi Bucureşti ajung la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrătorii Direcţiei Vamale Giurgiu şi ai Regionalei Bucureşti au confiscat şi în 2010 zeci de tone de bunuri, majoritatea fiind contrafăcute. Produsele care nu sunt distruse ajung la magazinul de la parterul Direcţiei Judeţene de Finanţe Giurgiu şi sunt vândute la preţuri mici. Pentru distrugerea de bunuri confiscate este nevoie de acordul titularului de marcă, respectiv al marilor firme.

Sute de adidaşi pe care cel mai des este inscripţionată marca „Nike”, treninguri pe care stă scris de regulă „Adidas”, sute de parfumuri „Bvulgari” ori „Channel”, baxuri întregi de ţigări zac în prezent în depozitele Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale(DJAOV) Giurgiu. Produsele au fost confiscate de la persoane fizice în ultima perioadă, de pe raza judeţului Giurgiu şi a municipiului Bucureşti, şi aşteaptă acum o decizie a Instanţei, fie pentru a fi distruse, ori pentru a fi vândute către giurgiuveni la preţuri mici.

Directorul DJAOV Giurgiu, Robert Cristoi, spune pentru „Adevărul de Seară” că acţiunile de distrugere au loc în spaţii amenajate în incinta Vămii Giurgiu. „Bunurile contrafăcute, de regulă se distrug, adică cele din materiale textile se taie, se bucăţesc, iar parfumurile sunt vărsate, într-o acţiune la care participă reprezentanţi ai mai multor instituţii. Se formează o comisie aşadar”, spune Cristoi, precizând că din comise fac parte angajaţi ai Parchetului, Poliţiei, Gărzii de Mediu şi Protecţiei Consumatorilor.

Nu se trece niciodată la distrugerea de bunuri confiscate până când titularul de marcă nu îşi dă acordul. „ Dacă produsele sunt inscripţionate cu o marcă cunoscută, se întocmeşte o documentaţie specifică şi se solicită titularului de marcă să-şi spună părerea. Dacă nu îl interesează produsele, acestea în principiu sunt distruse. Dacă titularul nu-şi dă acordul pentru distrugere, bunurile vor fi puse spre valorificare”, mai zice Cristoi.

Narghilele şi baloane, în depozitul de la Giurgiu

Anul acesta au fost organizate opt acţiuni ample de distrugere de bunuri confiscate, cea mai mare cantitate fiind de 16 tone de parfum, operaţiune care s-a desfăşurat chiar luna trecută, după doi ani de aşteptare a unei decizii a instanţei.

Inspectorii vamali au confiscat anul acesta şi alt tip de produse suspecte de a fi contrafăcute. „ Este vorba despre baloane, narghilele, umbrele şi chiar accesorii pentru telefon. Baloanele şi acum sunt în depozit, aşteptăm să aflăm ce vom face cu ele, dacă vor fi distruse”, ne-a spus Liviu Dogaru gestionar în cadrul Direcţiei Vamale.

Până în prezent, de la începutul anului s-au întocmit 104 adeverinţe de reţinere a bunurilor, iar pe tot parcursul lui 2009 au fost întocmite 105 astfel de adeverinţe.

Confecţii la Finanţe

Pe de altă parte, zeci de produse confiscate sunt puse în vânzare la magazinul aflat la parterul Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice. În prima jumătate a acestui an, au intrat la bugetul de stat peste 300.000 de lei numai din vânzarea acestor produse. Preţurile mărfurilor sunt foarte mici, o pereche de blugi costând între 14 şi 21 de lei, bluze de damă se vând cu minimum 5 şi maximum 25 de lei. De asemenea, preţurile la încălţăminte nu depăşesc 15 lei. Magazinul de produse confiscate are pe stoc acum şi jucării, accesorii auto, alarme, casete VHS, dar şi cosmetice.

Cea mai recentă “captură” a Direcţiei Vamale Giurgiu a avut loc pe 5 noiembrie, când inspectorii vamali au confiscat zeci de sticle de parfum, peste 100 de articole textile şi 122 de perechi de pantofi, în valoare de peste 8.200 de euro. Bunurile aparţineau unui cetăţean român, Marcel T., şi unui turc, Celik M., care circulau pe ruta Turcia-România în două autocare.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite