Mihai Zimnicaru – cel mai galonat profesor de sport din Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul în vârstă de 61 de ani a reuşit să cucerească medalii cu echipe şcolare la trei sporturi diferite: handbal, minifotbal şi minibaschet.

Spune că învăţământul i-a oferit cele mai mari satisfacţii. Chiar dacă cele trei gradaţii de merit îi oferă un statut privilegiat, Mihai Zimnicaru spune că mai importantă a fost educaţia dată elevilor şi rezultatele sportive obţinute cu aceştia.

Chiar dacă a copilărit în centrul oraşului, Mihai Zimnicaru spune că sportul a fost întotdeauna pe primul plan. „La trei ani participam la un concurs de triciclete, iar apoi băteam mingea în curtea actualei Catedrale cu popa Ion în frunte” zâmbeşte bărbatul care susţine că din gaşca respectivă, şapte tineri au devenit profesori de educaţie fizică.

Pasiunea pentru sport a fost alimentată şi în şcoala generală, acolo unde un profesor de fizică, fost handbalist, îi scotea pe copii în curtea şcolii şi îi învăţa tainele sportului. „Făceam doar un sfert de oră fizică, după aceea ne ducea în curte şi ne aşeza pe terenul de handbal”.

A regândit bazele sportive
În liceu a devenit polisportiv, om de bază în echipa şcolii. „Nu conta disciplina, minge să fie. Am participat la zeci de concursuri de handbal, baschet, fotbal, tenis de masă şi chiar volei” povesteşte giurgiuveanul care s-a convins că sportul şi educaţia reprezintă viitorul său în viaţă drept pentru care a ales ANEFS-ul.

Repartizat după terminarea facultăţii la şcoala din comuna Oinacu, tânărul profesor de educaţie fizică şi sport a apelat la cunoştinţe pentru a le amenaja copiilor un teren de sport.

„Căram de pe şantierele din oraş ţevi pe care le duceam la Oinacu ca să facem porţi şi alte accesorii”. Profesorul a făcut acelaşi lucru şi la şcoala „Mihai Eminescu” din municipiu acolo unde a devenit titular din 1991. „Am căzut de acord cu directorul să regândim curtea şcolii din punct de vedere sportiv pentru că lipseau multe. A apărut terenul de handbal cu tribune şi cele patru panouri de baschet”.

De patru ori campion naţional la minifotbal
Primele rezultate obţinute ca antrenor al unei echipe şcolare au apărut la finele anilor ’70, cu o echipă de handbal masculin.

„Am participat la prima ediţie a Daciadei şi am obţinut locul III” afirmă giurgiuveanul care a început lungul şir de performanţe cu echipe de handbal, minibaschet şi minifotbal. Cele mai spectaculoase rezultate au fost obţinute la minifotbal, acolo unde echipa şcolii numărul patru a devenit cvadruplă campioană naţională în anii 1997, 2003, 2004 şi 2005.

Declinul a început în anul 2008, atunci când sala de sport a şcolii a fost dărâmată, iar copiii mutaţi într-o sală de clasă.

„Nu putem să ne desfăşurăm activitatea. Sala este mică, plus că nu poţi să faci nimic din cauza prafului. Au fost zile când am ţinut orele pe holul şcolii” afirmă cu amărăciune profesorul care speră că noua sală de sport să fie dată în folosinţă cât mai repede. „Sunt supărat pentru că nu o să avem şi noi o sală mare, o să fie una pentru gimnastică, nu pentru competiţii. Este începută de doi ani şi nici acum nu a fost terminată” afirmă giurgiuveanul.

Profil:
NĂSCUT: 7 noiembrie 1949, la Giurgiu
STUDII: absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti
FAMILIE: căsătorit, are doi copii şi o nepoţică, Izabela, în vârstă de trei ani

CE-I PLACE: Profesorul giurgiuvean adoră să îngrijească florile şi să urmărească la TV diferite competiţii sportive. Acesta susţine că face ravagii în bucătărie, lăudându-se cu reţetele sale unice. „În afară de dulciuri, ştiu să prepar orice” afirmă bărbatul
CE NU-I PLACE: Mihai Zimnicaru se declară deranjat de minciună şi făţărnicie. „Detest minciuna şi mincinoşii. Aici îi încadrez în special pe oamenii politici care ne-au minţit cu obrăznicie şi care ne-au tăiat salariile” spune cadrul didactic.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
1) V-aţi îndrumat copiii către o carieră didactică?
Nici nu aveam cum să fac altfel. În familia noastră, toţi membri lucrează în învăţământ. Soţia mea este profesoară de limba engleză, Raisa, fiica mea, este profesor de română-engleză, iar băiatul profesor de educaţie fizică şi sport.
2)Aveţi şi un alt loc de muncă?
Pe timpul verii sunt coordonator sportiv la Tabăra Internaţională din Năvodari alături de alţi doi giurgiuveni şi de un ieşean. Organizăm tot felul de competiţii sportive pe plajă. În complex nu vin să se pregătească numai liceele cu profil sportiv sau cluburile şcolare ci şi loturi naţionale sau echipe de seniori.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite