Mihaela Niculae, de 33 de ani restaurator la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul carierei Mihaela Niculae a restaurat peste 1.000 de documente aflate într-o puternică stare de degradare. Mihaela Niculae a absolvit Colegiul „Ion Maiorescu”, după care a urmat cursuri de restaurare, hârtie carte veche în cadrul Centrului de Perfecţionare din Bucureşti.

După terminarea liceului femeia vroia să se facă farmacistă şi a ales să dea examen de admitere la Facultatea de Farmacie din Târgu Mureş. Numai că soarta nu i-a surâs şi a renunţat la pasiunea pentru farmacie angajându-se la Biblioteca Judeţeană din municipiul Giurgiu. După numai trei luni de zile s-a angajat la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” unde lucrează ţi în prezent.
„Pentru început am fost supraveghetor la muzeu, în anul 1978, iar mai târziu în anul 1981 m-am hotărât să mă fac restaurator de cărţi şi documente vechi. Trei ani mai târziu am obţinut atestatul de restaurator carte veche” a spus pentru „Adevărul de Seară” Mihaela Niculae.

S-a ales cu eczeme şi alergii

După cum ne povestea doamna Niculae, restaurarea documentelor vechi nu e o meserie tocmai uşoară.
 „La început mi-a fost foarte greu, hartia veche trebuie curăţată de praf, cu alcool combinat cu apă, urmează o serie de analize fizico-chimice care se efectuează la Laboratorul Bibliotecii Centrale de Stat din Bucureşti. Urmează o altă lucrare de reîncleiere a filelor cărţii şi de înlocuire a lipsurilor cu hârtie japoneză ” a mai menţionat restauratorul giurgiuvean. Mihaelei nu i-a plăcut niciodată să restaureze obiecte din ceramică şi metal, deoarece este o muncă murdară. Cu toate acestea nu a reuşit să se ferească de anumite alergii şi eczeme care i-au apărut pe mâini din cauza vechimii documentelor şi a soluţiilor folosite pentru îmbunătăţirea stării acestora.

Vrăjită de restaurare

„Cu toate că am avut foarte mult de suferit de pe urma meseriei pe care o practic nu m-am gândit nici o clipă să renunţ la ea, deoarece aici la muzeu se află mai mult de jumătate din viaţa mea” se mândreşte Mihaela Niculae. Peste 1.000 de documente şi mai mult de 40 de cărţi au fost restaurate de mâna giurgiuvencei în cei peste 33 de ani de carieră. De-a lungul timpului Mihaela Niculae a participat din doi în doi ani la simpozioane de restaurare la Câmpulung Muscel. Colegii de muncă i-au fost alături de fiecare dată formând o echipă invidiată de mulţi. Muzeograful emil Păunescu a fost cel care a susţinut-o întotdeauna şi a sprijinit-o atunci când a avut nevoie.
„Este mare lucru să poţi lucra cu oameni de valoarea domnului Păunescu. Rar întâlneşti oameni de la care să ai ce învăţa” a mai adăugat Mihaela.

Întrebări şi răspunsuri
Ce au spus părinţii despre meseria d-voastră?
Părinţii mei sunt intelectuali, tata este profesor, iar mama bibliotecară. Ambii au fost de acord cu alegerea meseriei, pentru că ştiu că fac ceea ce îmi place.
Ce alte pasiuni aveţi?
Îmi place foarte mult să călătoresc, să văd atât ţara cât şi lumea. Am fost în Austria, Ungaria şi Cehia. Totodată ador să citesc şi să vizionez filme.

Ce-i place?
Îmi plac oamenii sinceri, deschişi, care spun în faţă ce au de spus şi imi place seriozitatea.

Ce nu-i place?
Nu suport să fiu minţită, nu-mi plac oamenii falşi, ipocriţii şi prefăcuţii


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite