Megafoane pentru colinde, în Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunetul emis de megafoane va fi receptat de populaţie pe o distanţă de peste 500 m
Sunetul emis de megafoane va fi receptat de populaţie pe o distanţă de peste 500 m

 Noul sistem de alarmare sonoră a populaţiei în situaţii de urgenţă va funcţiona, pentru prima dată, la 1 decembrie, de Ziua Naţională a României

În aceste zile, pe Soseaua Bucureşti, echipe ale Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), dotate cu scări înalte,  montează, pe stâlpii de iluminat public, megafoane.  Până la sfârşitul acestei săptămâni, SVSU va instala 20 de aparate moderne care vor înlocui vechiul sistem, instalat cu şase ani în urmă. “Cele şapte megafoane pe care le-am înlocuit erau depăşite moral şi de mică intensitate, iar unele nici nu mai funcţionau. Cele pe care le montăm acum au între 40-60 de waţi ceea ce înseamnă că sunt de peste patru ori mai puternice decât cele vechi”, a precizat Lazăr Ciobanu, şeful SVSU.
Un kilometru de şosea cu megafoane
Sistemul de megafoane montat pe stâlpii de pe Şoseau Bucureşti se întinde de la Spitalul Judeţean, trece de Primărie şi de Prefectură şi se ajunge până în zona Teatrului Valah, întinzându-se pe o lungime de aproximativ un kilometru. Sunetul emis de megafoane va putea fi receptat de populaţie pe o distanţă de peste 500 m, de la Şoseaua Bucureşti. Emisia se va difuza din subsolul Primăriei, unde se află un dispecerat şi un punct de alarmare a cetăţenilor în caz de urgenţă. Întregul sistem, care, pe lângă cele 20 de megafoane, mai cuprinde şi staţia de emisie la distanţă, microfoane şi cabluri, a costat 20.000 lei. “Banii au provenit din taxa specială, anuală, de 2 lei, pe care o plăteşte fiecare cetătan la Direcţia de Taxe şi Impozite”, a precizat Lazăr Ciobanu.
Dublă utilitate
Sistemul de megafoane este utilizat ca un mijloc eficient de comunicare, în caz de urgenţă, prin intermediul său trazmiţându-se reguli de comportament ale poulaţiei, în astfel de situaţii. “Am folosit vechiul sistem de comunicare, prin megafoane, la inundaţiile din anul 2006 şi din vara acestui an, dar şi la simulări de situaţii de urgenţă”, a precizat şeful SVSU. De asemenea, el a mai spus că sistemul de megafoane este o completare a sistemului de alertare a populaţiei în situaţii de urgenţă, realizat prin intermediul sirenelor.
“Putem folosi sistemul de megafoane şi în situaţii festive, când prin intermediul său se pot trasmite mesaje prilejuite de anumite manifestări la care participă un mare număr de oameni. Unul dintre aceste momente va fi sărbătorirea Zilei Naţionale a României, când noul sistem de megafoane va fi inaugurat. Pentru megafoanele care s-au montat s-a făcut deja o probă de funcţionare şi, după cum a declarat Lazăr Ciobanu,  totul a decurs bine. Şeful SVSU nu exclde nici posibilitatea ca, în decembrie, cele 20 de megafoane să umple oraşul de binecunscutele melodii ale colindelor de Crăciun.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite