Medierea, formă de rezolvare a conflictelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de giurgiuveni au apelat la serviciile mediatorilor giurgiuveni pentru rezolvarea pe cale amiabilă a divorţurilor, conflictelor civile sau comerciale în cadrul primului birou de mediere deschis în oraş.

Prezenţa în sălile de tribunal, expunerea conflictelor în faţa instanţelor de judecată şi şedinţele publice nu sunt deloc pe placul celor care trebuie să stingă un conflict, indiferent că este vorba despre o problemă civilă, comercială sau un divorţ. Ca să scape de stres şi cheltuielile extra, părţile implicate în dispute pot să încheie socotelile mult mai uşor, dincolo de uşile unui cabinet de mediere. Noua profesie a ajuns şi în Giurgiu, 20 de giurgiuveni apelând deja la serviciile specializate ale primului birou de mediere înfiinţat recent la Giurgiu.

Fără taxe

Dacă un giurgiuvean apelează la serviciile unui avocat, acesta trebuie să scoată din buzunar o sumă însemnată de bani, stabilită în funcţie de valoarea bunurilor ce urmeză a fi împărţite.
„În cazul în care procesul se desfăşoară în cabinetul de mediere, taxa judiciară este anulată. Chiar dacă persoana în cauză a început procesul în instanţă şi apelează la ajutorul mediatorului, această taxă îi este restituită integral. Mai mult, prin mediere îi este asigurată automat confidenţialitatea procesului” a spus Petrişor Mustăţeanu, unul dintre mediatori.
Teo Calagiu, este unul dintre giurgiuvenii care a ales să-şi rezolve problemele prin intermediul mediatorilor. Este manager de after school şi conflictul său a fost cu unul dintre clienţii săi care a renunţat la serviciile firmei, lăsând neachitate şi o serie de facturi.
„Nu erau sume mari, dar în perioada asta de criză contează. Iniţial am vrut să-l dau în judecată, dar când am văzut ce taxe sunt m-am lăsat păgubaş. După un timp am aflat de posibilitatea medierii. Recunosc faptul că n-am avut prea multă încredere la început, dar am zis să încerc. În două şedinţe am rezolvat problema. Mi-am recuperat banii, iar cheltuielile mele au fost mai mici decât dacă aş fi umblat prin tribunal”, a povestit managerul de after school. Teo Calagiu spune a completat spunând că dacă ar fi fost să meargă în instanţă, procesul de soluţionare a conflictului ar fi durat mult mai mult, fără să ştie cu exactitate cât.
„Eu ca şi avocat pledez pentru această varianta de rezolvare a unor conflicte. Sala de judecată nu reprezintă întotdeauna singura soluţie. E mult mai de bun simţ ca în cazul unor dispute între doi oameni ce au avut o relaţie bună, amiabilă, de convieţuire să nu se ajungă să-şi rezolve problemele într-o sală de tribunal”, a spus avocatul Emil Vucă, mediator în cadrul biroului.
În maxim o săptămână de la începerea procesului, cazul disputat poate fi încheiat cu acord (sentinţă), care poartă ştampila mediatorului şi are valoare juridică.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite