Medicul prin mâna căruia au trecut peste 85% dintre copiii nou-născuţi din Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De pe vremea când era elev al Liceului ,,Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, profesorii îşi doreau ca la terminarea studiilor, Gheorghe Samoilă să devină matematician, istoric, orice altceva decât medic. Numai că, cea care l-a îndrumat să aleagă medicina a fost omul care i-a fost întotdeauna alături, mama sa.

,, În anul 1961 am susţinut examen de admitere la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Aici am cunoscut-o pe soţia mea, Maria Rodica Samoilă. Am urmat facultatea împreună, am fost în aceiaşi grupă şi ne-am căsătorit cu şase luni înainte de terminarea studiilor. De atunci nu ne-am despărţit nici o clipă. Ea este medic primar pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu” ne declară cu mândrie doctorul Samoilă. Are o fată în vârstă de 38 de ani, Izabela Magdalena Drăghici, doctor în medicină, asistent universitar, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică în cadrul Spitalului ,,Marie S.Curie” din Bucureşti (Budimex).

,,Am băut apă din Dunăre şi am rămas aici”

După terminarea facultăţii, medicul Gheorghe Samoilă a fost repartizat la Spitalul Orăşenesc din Panciu, judeţul Vrancea, dar în anul 1977s-a transferat la Spitalul Orăşenesc din Giurgiu.
,,Fiind căsătorit am dorit să lucrez în provincie! Eu lucram la Policlinica Giurgiu, iar soţia mea la Secţia de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean. Astfel, având în vedere că eu eram din Câmpulung, iar Rodica din Giurgiu ne-am hotărât să ne transferăm ,,în regat”. Ea m-a întrebat, mergem la Giurgiu? Şi eu am răspuns prompt, DA! Am băut apă din Dunăre şi aici am rămas!” ne spune zâmbind medicul.
Din anul 1985 doctorul Samoilă s-a mutat la Secţia de nou-născuţi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, unde îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. Peste 85 % dintre micuţii din municipiul şi judeţul Giurgiu, care au venit pe lume în spital au văzut lumina zilei în braţele medicului Gheorghe Samoilă, lăsând la o parte zecile de mii de consultaţii pe care le-a făcut dealungul carierei.
Pe lângă activitatea de bază, medicul giurgiuvean mai este şi inspector în cadrul Direcţiei de Asistenţă a Mamei şi Copilului Giurgiu.Un om de o demnitate cum rar întâlneşti, omul Gheorghe Samoilă nu se sfieşte atunci când declară că în perioada comunistă era secretar cu propagandă şi  instructor de învăţământ politic.
,, După Revoluţia din Decembrie 1989 toţi s-au făcut mari politicieni, dar eu am stat în banca mea şi mi-am făcut treaba aşa cum trebuie” adaugă medicul.
Ce-i place
,,Mi-a plăcut întotdeauna exigenţa. Sunt foarte exigent atât cu mine, cât şi cu ceilalţi” spune doctorul.
Ce nu-i place
,,Nu-mi plac oamenii neserioşi, chiulangii şi cei care îşi fac profesia în alte condiţii decât aşa cum şi-au asumat-o prin jurământul lui Hipocrat, referindu-mă în special la cadrele medicale” precizează Ghe. Samoilă.

Întrebări şi răspunsuri
De ce aţi ales medicina?
,, Dacă era după mine nu mă făceam medic, nu am vrut special să fiu doctor. Faptul că Uzina ,,ARO” era în oraşul natal am avut tendinţa să mă fac inginer”, spune doctorul.
V-a fost greu să plecaţi din casa părintească?
,,Dat fiind faptul că soţia mi-a fost mereu alături am avut tot sprijinul de care aveam nevoie. E normal să-ţi fie dor de casă mai ales că distanţa de la Câmpulung la Giurgiu e destul de mare”, a mai declarat Ghe. Samoilă.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite