Amenzi usturătoare pentru coloşii de pe şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipajele DJTADJCT Giurgiu au dat amenzi de aproape 1 milion de lei
Echipajele DJTADJCT Giurgiu au dat amenzi de aproape 1 milion de lei

În acest an au fost acordate aproape 80 de amenzi şi avertismente în valoare totală de un milion de lei. Cele mai multe controale la maşinile de peste 3,5 tone care transportă mărfuri sau materiale peste limita admisă de lege, au fost efectuate în zona de nord, pe drumurile judeţene 601 Bolintin Vale – Mârşa, 601E Ulmi – Trestieni, 401A Găiseni – Palanca şi 412A Adunaţii Copăceni – Ogrezeni.

Conform declaraţiilor lui Ion Mateescu, directorul general al Direcţiei Judeţene de Transport, Administrarea Drumurilor Judeţene şi Control Trafic (DJTADJCT), cele mai multe amenzi sunt primite de firme din nordul judeţului Giurgiu dar şi din judeţele Dâmboviţa şi Ilfov. Controalele sunt efectuate cu trei maşini, două dintre acestea fiind dotate cu cântare speciale. Mateescu susţine că pentru creşterea eficienţei ar mai fi nevoie de încă o maşină dotată cu cântar.
„Să fie clar pentru toată lumea. Intenţia noastră nu este de a ieşi pe traseu cu gândul de a amenda. Avem misiunea de a preveni, informa şi instrui participanţii la trafic pentru că dorim să protejăm drumurile judeţene” afirmă Ion Mateescu cel care subliniază faptul că, datorită amenzilor uriaşe, numărul celor care încalcă legea este în scădere faţă de anii precedenţi. În 2010, din cele 79 de sancţiuni contravenţionale, mai bine de 50 au fost date autobasculantelor care transportă balast. Ion Mateescu susţine că, în afară de nisip şi pietriş, au mai fost acordate amenzi pentru maşini de mare tonaj încărcate cu cereale, lemn sau fier vechi.
Acesta recunoaşte că amenzile sunt foarte mari şi că, pe undeva, exagerate. „Amenzile variază între 25.000 şi 35.000 de lei însă legea este venită de la Guvern. Consiliul Judeţean a aprobat anul trecut o hotărâre prin care apărea o taxă specială de tipul unei roviniete însă a fost contestată de Instituţia Prefectului în contencios. Nu cred că este normal ca Un transportator care depăşeşte cu 10 kilograme limita admisă să primească 25.000 de lei amenda, aproape la fel cu cel care o depăşeşte cu mult mai mult” spune Mateescu.

Amenzi contestate în instanţă
Directorul DJTADJCT susţine că de la modificarea legislaţiei din urmă cu şapte luni, aproape toţi cei prinşi „cu mâţa în sac” apelează la instanţă în speranţa că amenzile primite vor fi anulate sau micşorate. Acest lucru face ca în acest moment numai 10% din cuantumul amenzilor să ajungă în vistieria Consiliului Judeţean. „În acest an am acordat amenzi în valoare de aproape un milion de lei. Am intrat în posesia a doar 100.000 de lei pentru că avem multe procese pe rol. Transportatorii nu fac altceva decât să îşi prelungească agonia pentru că legea este foarte clară iar ei au greşit. Multe dintre firme ar putea să plătească pe loc însă preferă să meargă în instanţă” afirmă Ion Mateescu. Acesta susţine că un astfel de proces durează între şase şi opt luni şi că, în curând, vor fi date primele sentinţe. În cazul în care se va trece la executare silită, Direcţia a luat în calcul inclusiv posibilitatea de a apela la serviciile unor firme de recuperare.
Ion Mateescu susţine că direcţia pe care o conduce nu se autofinanţează cu banii din amenzi, sumele respective ajungând în cadrul Consiliului Judeţean, fiind reinvestite ulterior în lucrări de asfaltare şi reabilitare a drumurilor judeţene.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite