Marian Stavarache, profesorul de filosofie giurgiuvean care îmbină conceptul cu metafora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două săptămâni de vot cititorii giurgiu.adevarul.ro  au decis că Marian Stavarache merită să ocupe unul dintre locurile fruntaşe ale clasamentului. Profesorul giurgiuvean slujeşte de mai bine de trei decenii la acelaşi liceu, Grupul  Şcolar Economic-Administrativ „Ion Barbu”, acolo unde predă filosofia şi este totodată director al instituţiei.

În afara filosofiei, pe care a transformat-o în meserie, profesorul giurgiuvean este un mare iubitor şi consumator de poezie, citând, ori de câte ori are ocazia, din marii clasici români.

Marian Stavarache s-a născut în localitatea Slobozia din judeţul Argeş, iar copilăria sa, după cum povesteşte actualul profesor, a avut în compoziţie două piese majore: lectura şi Oltul.

Marcat de o carte a lui Henri Wald

Dragostea pentru literatură i-a fost insuflată de părinţi, ambii fiind învăţători care s-au mutat la scurt timp după naşterea lui Marian în comuna Saelele din Teleorman.

Cunoştinţele acumulate în liceul „Unirea” din Turnu Măgurele au fost cele care l-au ghidat în viaţă pe viitorul profesor, trecerea de la literatură la filosofie având loc pe când tânărul nici măcar nu devenise major.

„Am avut noroc de un profesor foarte bun de literatură în liceu. Mi-am dat seama că destinul meu este legat de filosofie după ce am citit cartea ‹‹Homo significans›› a lui Henri Wald, filosof pe care am avut privilegiul să îl întâlnesc peste ani” povesteşte Marian Stavarache.

Giurgiuvean din 1978

După Argeş şi Teleorman, destinul l-a purtat în nord-estul ţării, la Iaşi, acolo unde a urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, iar în 1978 a fost repartizat la Liceul Textil din Giurgiu, cel care avea să-i devină a doua casă.

„În 1978 când am fost repartizat la Liceul Textil, soţia mea mai avea trei ani de facultate la Iaşi. Am venit la Giurgiu familist spre disperarea fetelor cărora obişnuiam să le recit poezii când nu eram căsătorit” glumeşte Marian Stavarache.

De-atunci au trecut aproape 34 de ani peste profesorul giurgiuvean, care în afara miilor de tineri pe care i-a pregătit pentru viaţă s-a remarcat şi ca un intelectual rafinat şi un bun manager. Începând cu anul 1990, cu întreruperi de câţiva ani, este directorul Grupului Şcolar Tehnic Administrativ „Ion Barbu” (fostul Liceu Textil) pe care l-a botezat după unul dintre cei mai mari matematicieni şi poeţi români.

Îmbină conceptul cu metafora

Biroul directorului este „tapetat” cu portretele poeţilor Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu, preferaţii săi alături de Rainer Maria Rilke şi Serghei Esenin. Deşi predă filosofia, nu se sfieşte să le recite elevilor săi versuri pentru a le capta atenţia şi a-i ajuta să înveţe mai bine.

„În momentul de faţă, în Giurgiu, ca şi în ţară, avem mulţi profesori dar puţini dascăli. Dăscălia nu e doar un loc de muncă, e o vocaţie. A fi dascăl înseamnă a creea o relaţie specială cu elevii. Eu îmbin conceptul cu metafora. Filosofia este gândirea esenţială, iar îmbinând-o cu poezia transform o oră de curs într-un mic spectacol” afirmă profesorul giurgiuvean.

Acesta este mândru de faptul că mulţi dintre elevii săi îl vizitează iar alţii l-au urmat în carieră. „Am câţiva copii care au făcut carieră din filosofie, au doctorate în filosofie. Unul dintre ei spre exemplu este la domnul Liiceanu şi a scris chiar o carte. Am aflat de curând că datorită mie s-a hotărât să meargă mai departe cu filosofia, că i-am fost model. Nu am ştiut lucrul acesta însă mă bucur enorm”.

"Copiii de-abia aşteaptă modelele autentice"

Referitor la învăţământul actual profesorul giurgiuvean crede că a fost tras în jos de prea multe reforme, neexistând un tipar clar de urmat. Propunerea directorului de la „Ion Barbu” este creearea liceului de cultură generală şi nu de specializări care sunt costisitoare şi premature.

„Eu îmi imaginez sistemul de învăţământ ca pe o roată. Cu butuc şi spiţe. Butucul este cultura generală. Problema este că noi nu avem butuc, iar spiţele intră direct în ax. Învăţământul pe valori poate hrăni sufletul şi intelectul. Copiii de-abia aşteaptă modelele autentice” afirmă Marian Stavarache care crede că liceul şi nu facultatea este mai importantă pentru un om. „Nu facultatea este definitorie pentru un tânăr cu liceul, cel care întemeiază un suflet. Cei care conduc trebuie să fie ca filosofii. Să aibă hartă interioară. Din păcate noi ducem lipsă de conducători”.

Marian Stavarache este căsătorit şi are două fete. Chiar dacă nu i-au călcat pe urme (una dintre ele este medic iar cealaltă lucrează în mass-media), acestea iubesc literatura.
Profesorul giurgiuvean are însă planuri mari cu nepoţii. „Am un nepoţel de la una dintre fete şi aştept încă unul de la cealaltă fată. Dacă ar fi să aleg, mi-aş dori o nepoţică. Eu am vrut două fete şi mi-a dat Dumnezeu fete. Acum e posibil să am numai nepoţi pentru echilibrare” a mai spus Marian Stavarache.

„Este o iniţiativă foarte bună a redacţiei Adevărul, şi consider că valorile din învăţământul giurgiuvean merită să fie evidenţiate. Mă simt onorat de votul giurgiuvenilor, cărora le mulţumesc pentru încredere şi pe care nu vreau să îi dezamăgesc. Iubesc la nebunie meseria de dascăl şi îmi doresc un învăţământ bazat pe valoare, pentru că esenţa sufletului uman este bazată pe valori şi idei excepţionale” – prof. Marian Stavarache

Giurgiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite