Maria Jugaru- Croitoreasa care-i îmbracă pe actori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura croitoreasă a Teatrului „ Valah” din Giurgiu lucrează de 22 de ani pentru marii artişti ai scenei.

Mama Mariei Jugaru a fost croitoreasă. Astfel, se poate spune că meseria s-a transmis dintr-o generaţie în alta. Maricica îşi aminteşte că încă de mică a fost învăţată să lucreze cu acul şi aţa, dar şi cu metrul şi foarfeca. Mama ei îi cerea ajutorul, iar Maricica i-l acorda chiar dacă trebuia să renunţe la câteva ore de joacă alături de ceilalţi copii.
Maria a făcut şcoala profesională după liceu, la Iaşi şi la Bacău. „M-am dus la şcoală şi meseria de croitoreasă a început să-mi placă tot mai mult. Făceam practică şase luni la Bacău şi apoi teorie la Iaşi, iar în 1980 am ieşit lucrătoare, şi pentru că am avut medie mare, am ajuns la Casa de Modă din Bacău”, îşi aminteşte ea. Acolo, timp de trei ani, Maria Jugaru a învăţat foarte multe, croind cu plăcere, printre altele, şi rochii pentru prezentări de modă.
După profesională, Maricica a urmat şi cursurile Şcolii de Maiştrii, la Iaşi şi apoi la Bucureşti. În 1983, soţul ei a fost repartizat cu serviciul la Giurgiu. Din anul 1988, Maricica s-a angajat la teatrul din municipiu, unde a rămas până în prezent.

Dintre sute de costume...

Maria spune că în croitoria de teatru se îmbină perfect arta (prin prisma faptului că hainele trebuie să descrie un caracter) cu geometria. A lucrat de-a lungul vremii cu zeci de scenografi. „Am făcut sute de costume pentru piese de teatru puse în scenă de scenogafi precum Clara Dărâncă sau Dana Lăzanu. Cei mai mulţi scenografi ştiu exact ce vor, îmi aduc schiţe foarte bine realizate după care se poate lucra bine”.
Cel mai mult îi place să realizeze costume de epocă. „Mi-au purtat costumele mari actori printre care Mirela Nicolau, Anca Alexandru, Cătălina Murgea, Marius Bodochi, Julieta Soni, sau Radu Panamarenco. Am nimerit acolo unde trebuie, şi dacă n-aş fi fost croitoreasă la teatru, tot meseria aceasta aş fi practicat-o, poate la o casă de modă”, mai spune Maricica.


PROFIL

NĂSCUTĂ: 13 august 1961, Bacău
PROFESIE: croitoreasă damă
FAMILIE: căsătorită


1.    Cum vedeţi meseria dumneavoastră în prezent?
 Înainte, meseria de croitor era cu adevărat apreciată şi erau oameni calificaţi în domeniu. Românii preferau să-şi croiască veşmintele, dar acum se duc direct la magazin şi dau banii pe haine gata-făcute şi unele nu tocmai bine făcute.


2.    Ce trebuie să ştie cei care vor să ajungă croitori?
Dacă nu-ţi place şi nu ai talent, nu te apuca să faci meseria! E o muncă migăloasă, este nevoie de răbdare şi de pasiune.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite