Maria Cristina Popescu a dat păpuşile pe pian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Cristina Popescu, pianistă cu palmares internaţional la doar 9 ani
Maria Cristina Popescu, pianistă cu palmares internaţional la doar 9 ani

Micuţa pianistă de doar  9 ani uită de joacă de dragul studierii partiturilor şi câştigă premii importante la concursuri muzicale naţionale şi internaţionale

Nu de mult avea camera plină de păpuşi, dar, de curând, a preferat să le doneze copiilor săraci, pentru că, de trei ani, de când a început să studieze pianul la Şcoala Karpis, Maria nu se mai juca de cu ele.

Prefera să cânte la pianul vechi de peste 100 de ani, la care cântase şi mama ei, repetând ceea ce învăţa cu doamna profesoară Daniela Cioacă. „Am păstrat doar o jucărie de pluş, care doarme cu mine”, spune fetiţa care ar cânta la pian tot timpul.

Premiantă pe Costa de Azur

Premiul lll pe care l-a câştigat la Concursul Internaţional de pian „Simone Delbert-Fevrier”, care s-a desfăşurat în Franţa, la Nisa, pe Coasta de Azur, între 30 octombrie şi 6 noiembrie a.c. este primul premiu pe care Maria Cristina Popescu l-a câştigat în stăinătate.

Fetiţa îşi doreşte să participe şi la alte competiţii peste hotare, iar părinţii fac tot ce le stă în putinţă pentru a o susţine. Mama Mariei, care, la rândul său a studiat pianul timp de opt ani la Liceul de muzică „George Enescu” din Bucureşti, cântă, adesea, cu ea, la patru mâini şi spune că fetiţa sa este în căutarea unui partener de vârsta ei, pentru a cânta împreună la patru mâine, în concursuri internaţionale.

„Lucru dificil din cauza costurilor ridicate pe care le implică participarea la asemenea competiţii”, spune doctoriţa Claudia Popescu, mama Mariei.

În schimb, în ţară, Maria Cristina are un astfel de partener, în colega ei, Amelia Pencea, elevă, la Şcoala Karpis, a profesoarei Gabriela Nicolaescu. Ele au câştigat împreună, în acest an,  Premiul l, la patru mâini, la concursurile naţionale de pian de la Câmpina şi Bucureşti, la care Maria a câştigat şi Premiul l la interpretare solo, dar şi premiul ll, la patru mâini, la concursul internaţional de pian „Millenium” de la Bucureşti, la care a Maria  câştigat premiul lll, la  categoria solo.

Pianul Yamaha şi pisoiul Ups, cei mai buni prieteni

Maria spune că nu are timp de joacă. De trei ori pe săptămână ea merge după programul de şcoală, la ora de pian de la Karpis, iar după ce vine acasă, mai întâi îşi face temele şi apoi exersează partiturile.

  Faptul că anul trecut, de Crăciun, Maria a primit în dar, de la părinţi, un pian Yamaha, care l-a înlocuit pe cel vechi, reîntors  la bunicii materni, la Bucureşti, face ca fetiţa să fie şi mai dedicată studiului. „Cel vechi se dezacorda destul de repede, dar cel nou cântă foarte bine” spune fetiţa.

Ea este încântată de faptul că motanul Ups, pe care i l-a dăruit mama, în urmă cu doi ani, stă lângă ea când cântă la pian şi se îi este tovarăş de joacă oricînd vrea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ai cântat la concursul de la Nisa?
Am interpretat un mic preludiu, cel cu numărul 4, de Bach şi un vals de Chopin.

Ai avut emoţii mai mari decât la concursurile din ţară?
Da, pentru că eram în străinătate iar majoritatea concurenţilor erau mai mari, aveau deja zece ani, şi erau şi foarte buni.

La câte pagini pot ajunge partiturile pe care le studiezi?
Cele mai stufoase au şi şase pagini, cum este sonata de Beethoven pe care o pregătesc în prezent.

 Ce îi place
Maria Cristina iubeşte foarte mult natura şi îngrijeşte cu atenţie florile, dintre care cel mai mult îi plac trandafirii. Când are chef de joacă, se dă cu rolele, înoată, joacă badminton şi în timpul iarnii este mare amatoare de derdeluş.

Ce nu-i place
Nu-i place să se laude, nu-i place să piardă timpul şi nici să se scoale târziu, dimineaţa. Nu are preferinţe la mâncare, nici măcar faţă de dulciuri, şi se mulţumeşte doar cu porţii mici.

Profil
Născută
9 august 2001, Bucureşti
Studii

Elvă în clasa a lll-a E, Şcoala nr. 8 „Academician Marin Voiculescu”, Giurgiu
Familie

 Mai are o soră mai mare, Oana, de 13 ani


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite