Mai puţine legume produse în Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă înainte de Revoluţie legumele cultivate în judeţul Giurgiu umpleau pieţele din Bucureşti, Braşov sau Constanţa, acum agricultorii de-abia mai reuşesc să umple pieţele din judeţ.

Nicolae Popa, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Giurgiu a declarat astăzi pentru „Adevărul de Seară” că în 2011 producţia legumelor din judeţ va scădea cu peste 20% faţă de anul trecut, pentru că agricultorii giurgiuveni nu mai au bani pentru seminţe şi accesorii.

„Agricultorii au început să se lase păgubaşi pentru că de câţiva ani nu reuşesc să îşi acopere nici măcar cheltuielile. Un litru de motorină este 5 lei, un kilogram de folie 10 lei, îngrăşămintele şi tratamentul trebuie făcut periodic şi mai sunt şi seminţele”, a spus Nicolae Popa, subliniind că în multe din gospodăriile de la ţară, giurgiuvenii de-abia au putut să îşi cumpere lemne pentru iarnă în ciuda faptului că anul 2010 a fost unul bun din punct de vedere agricol.

Concurenţă bulgărească
Nea Tudor, un bătrân din comuna Băneasa care vinde în Piaţa din municipiu de mai bine de trei decenii spune că aproape toate legumele pe care le cultivă provin din seminţe străine şi că în acest an vrea să cultive mai puţin pentru că nu mai are bani. „Seminţele pentru roşii, castraveţi sau ardei sunt olandeze, pentru că cele româneşti nu se mai găsesc pe nicăieri. Oamenii vin la poartă şi îţi aduc cele ce ai nevoie, dar de multe ori nici nu ai cu ce să le plăteşti. Varza m-a tras în jos anul ăsta. Nu s-a vândut şi nu o să mai am cu ce să pun ardei şi roşii”, povesteşte giurgiuveanul.

Mulţi agricultori din bazinul legumicol din zona Vărăşti – Colibaşi – Valea Dragului merg în Bucureşti să vândă. . Nu numai distanţa faţă de Capitală îi determină să îşi încerce norocul acolo ci şi faptul că în Giurgiu piaţa este „sufocată” de intermediari şi de produse bulgăreşti mai ieftine şi mai „arătoase” dar de o calitate îndoielnică.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite