Liviu Roşca - Poartă flacăra atletismului giurgiuvean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu patru ani, Liviu Roşca şi-a deschis propriul club sportiv în Giurgiu pe care îl finanţează aproape în totalitate cu ajutorul banilor produşi de o tipografie şi o editură care îi aparţin.

Fostul atlet de performanţă mărturiseşte că dorinţa de a-şi respecta principiile de exigenţă l-a determinat să lupte pentru înfiinţarea clubului de atletism.

A început să practice sport într-un mediu organizat la aproape 14 ani. Cu toate acestea spune că a reuşit să compenseze datorită ambiţiei şi a mişcării făcute în comuna natală.

„Mediul rural este un sport în sine. Îmi aduc aminte de întrecerile şi jocurile copilăriei care m-au ajutat mai târziu în cariera de atlet” povesteşte Liviu Roşca.

După doi ani petrecuţi la Giurgiu, acesta s-a „transferat” în Capitală acolo unde a cunoscut cele mai mari satisfacţii ca sportiv.

Multiplu campion naţional la juniori şi seniori în proba de 400 de metri şi ştafetă dar şi prezenţe la competiţii internaţionale fiind inclus în lotul naţional al României. În paralel a decis să urmeze cursurile ANEFS pentru o carieră de profesor.

 „La 22 de ani am decis să mă las de sport. Îmi întemeiasem o familie, se născuse şi băiatul şi am zis să încerc să mă aşez”. Repartizat în judeţul Harghita alături de soţie, Liviu Roşca şi-a luat rolul în serios, devenind campion judeţean cu echipa de handbal a liceului din localitatea Bălan.

Taximetrist în Germania
 „Chiar dacă eram specializat pe atletism, am reuşit să fac o echipă frumoasă de handbal. ANEFS-ul era o facultate cu prestanţă, se punea accent pe polivalenţă” explică giurgiuveanul.

După obţinerea definitivatului, Liviu Roşca a revenit împreună cu familia la Bucureşti, devenind profesor titular la CSS1. A profesat până în anul 1998, atunci când a intervenit o pauză de business.

„Erau multe de rezolvat pe plan financiar. Munceam câteva luni pe an în Germania, după care reveneam în ţară. Am lucrat în taximetrie şi în domeniul tipografic” spune antrenorul care a revenit în sport în anul 2002 odată cu preluarea secţiei de atletism a Clubului Sportiv Municipal din Călăraşi.

A revenit în Giurgiu după 25 de ani

Din 2004 până în 2007 a trecut la CSM Giurgiu unde a obţinut rezultate excelente, după această perioadă înfiinţând CS Atletic Giurgiu, una dintre cele mai importante realizări ale sale.

„Lucrez cu zece sportivi. Suntem ca o familie. Ei mă ajută cu tipografia şi cu editura. Reuşim astfel să ne plătim cheltuielile” afirmă Liviu Roşca cel care anual efectuează mai multe de stagii de pregătire în toată ţara.

În paralel cu funcţia de antrenor şi director al CS Atletic Giurgiu, Liviu Roşca este angajat al Federaţiei Române de Atletism, îndeplinind funcţia de preşedinte al Comisiei de Cros, Marş, Alergare pe şosea, Maraton şi Alergare montană.

Profil
NĂSCUT: 23 martie 1964, Gostinu (jud. Giurgiu)
STUDII: Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (1985), specializarea atletism
FAMILIE: Căsătorit, are un băiat în vârstă de 25 de ani

CE-I PLACE:
„Îmi place să călătoresc, să citesc şi să administrez siteul clubului şi editura pe care o conduc” afirmă Liviu Roşca cel care mărturiseşte că se relaxează cântând la chitară.
CE NU-I PLACE: „Mă deranjează stilul cameleonic al oamenilor din societatea actuală care se orientează după cum bate vântul. N-au pic de verticalitate” susţine profesorul giurgiuvean.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
1) Cea mai bună atletă a clubului se poate califica la Olimpiadă...
Într-adevăr. O cheamă Mihaela Nunu, are 22 de ani şi sunt şanse foarte mari să o vedem la Londra, anul viitor în proba de 800 de metri. În acest moment este la două secunde de îndeplinirea baremului.
2) Vă mulţumiţi numai cu antrenarea sportivilor?
Eu cred că şi educaţia este foarte importantă. Cinci dintre atleţi primesc burse din partea clubului pentru a se descurca mai uşor la facultate.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite