Judeţul Giurgiu poate dispărea de pe hartă în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea care adăposteşte Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului ar putea fi eliberată în curând
Clădirea care adăposteşte Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului ar putea fi eliberată în curând

Judeţul Giurgiu are zilele numărate dacă proiectul de lege va trece de Parlament  la sfârşitul acestei luni. Conform noii structuri administrativ-teritoriale, judeţul nostru urmează să fie inclus în judeţul Muntenia care va mai cuprinde Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa şi Călăraşi.

Conform acestui proiect, România urmează să cuprindă 8 judeţe pe graniţele actualelor regiuni de dezvoltare. Deocamdată nu s-a stabilit titulatura noilor judeţe şi nici reşedinţele acestora.

În opinia lui Emil Boc, reorganizarea este necesară pentru că cea actuală, care datează din anul 1968, este una comunistă, incapabilă pentru absorbţia fondurilor europene şi de distribuire a fondurilor pentru mediu, drumuri şi investiţii.

Modificarea graniţelor interne ale judeţelor va aduce cu sine şi o nouă reorganizare a administrării acestor judeţe. Actualele consilii judeţene vor fi desfiinţate, urmând ca pe teritoriul ţării să existe numai opt astfel de structuri care vor beneficia de câte un preşedinte şi câte doi preşedinţi.

Se pierd proiectele aflate în derulare?
Chiar dacă a evitat să comenteze noul proiect de lege, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, a ţinut să precizeze că justificarea Guvernului în ceea ce priveşte incapacitatea de absorbţie a fondurilor europene este una falsă.

„Din câte am văzut la televizor, poziţia Uniunii Europene a fost una clară, nu este obligatorie desfiinţarea actualelor judeţe pentru a primi fonduri europene”. Aflat în topul judeţelor cu cele mai multe proiecte europene câştigate, Giurgiu riscă să intre într-o situaţie delicată odată cu noua reorganizare.

„În situaţia în care noul proiect de lege va intra în vigoare, ce se va întâmpla cu proiectele aflate în derulare în care Giurgiu apare ca beneficiar direct?”
Dumitru Beianu susţine că în situaţia în care Consiliul Judeţean Giurgiu se va desfiinţa nu are de gând să candideze la şefia noului judeţ.

„Mă voi retrage cu satisfacţia că împreună cu toţi colegii am putut să facem lucruri bune pentru judeţ. Nu intenţionez să candidez la şefia noii structuri, nu îmi fac nici măcar iluzii”.

Prefectul de Giurgiu crede că nu vor avea loc disponibilizări
De asemenea, prefecturile din actualele judeţe vor fi transformate cel mai probabil în oficii prefecturale în timp ce „deconcenratele” nu vor mai avea personalitate juridică şi vor fi activate caservicii şi birouri ale instituţiilor ale noilor structuri.

Prefectul judeţului Giurgiu, Robert Cristoi, este de părere că reorganizarea reprezintă o măsură benefică pentru comunitate.

„Atâta vreme cât majoritatea proiectelor sunt realizate la nivel macro, măsura propusă de Guvern este una foarte bună, deoarece una este să vorbim despre un coridor paneuropean şi alta este când vorbim despre voinţa unor consilii judeţene” a spus prefectul Robert Cristoi.

Acesta nu crede că reorganizarea va aduce cu sine restructurări de personal. „Nu cred că se vor face restructurări, va fi o chestiune de asemenea anvergură încât doar rangul va fi coborât. Vom avea nevoie în continuare de personalul existent” a declarat Robert Cristoi.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite