Jocuri marinăreşti şi zeul Neptun la Zilele Marinei
0Giurgiu este unul dintre puţinele porturi din ţară care păstrează vie tradiţia de Sfânta Maria. Pentru al treilea an consecutiv, Primăria şi Consiliul Local, împreună cu Administraţia Dunării Fluviale şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră au organizat o manifestare dedicată Zilei Marinei.
Evenimentul a debutat în jurul orei 9.00, locaţia aleasă fiind ca de obicei zona Portului. Timp de o oră şi jumătate, giurgiuvenii au putut urmări mai multe concursuri marinăreşti dar şi demonstraţii de arte marţiale. Ca în fiecare an, atracţia a fost zeul Neptun.
Însoţit de trei nimfe şi de tridentul inconfundabil, zeul n-a ieşit din spuma Dunării ci a coborât din una dintre ambarcaţiunile Poliţiei de Frontieră.
„Stăpânul apelor” a făcut senzaţie mai ales în rândul celor mici care n-au ezitat să îl fotografieze în mai multe ipostaze.
Jocurile marinăreşti au distrat publicul
Buna dispoziţie a fost asigurată de ansamblul folcloric „Doina Dunării” şi de orchestra de suflători „Valahia”, ambele aparţinând Centrului Cultural „Ion Vinea”.
Au urmat celebrele jocuri marinăreşti care au smuls ropote de aplauze. Pentru că în municipiul Giurgiu marinarii pot fi număraţi lejer pe degete, rolul acestora a fost jucat de sportivii de la „CS Aquila”.
„Este al treilea an în care sportivii noştri participă la jocurile marinăreşti trasul frânghiei şi săritul în sac. Am fi vrut să ni se alăture şi alţi tineri însă nu s-a întâmplat acest lucru deşi am făcut apel la asistenţă” a declarat preşedintele şi antrenorul de la CS Aquila, Ion Chelu.
Amuzante au fost şi următoarele două momente care au pus la încercare o serie de abilităţi precum echilibrul, forţa şi înotul. Recuperarea unui purceluş legat la capătul unei prăjini cilindrice unse în prealabil cu vaselină şi prinderea unor raţe eliberate pe Dunăre a dat mari bătăi de cap concurenţilor.
„A fost amuzant. Nu reuşeau deloc să-şi menţină echilibrul pe prăjină aşa că până la urmă au schimbat tactica. Au încălecat scondrul şi unul a reuşit să recupereze godacul. Cu raţele a fost mai uşor” povesteşte unul dintre giurgiuvenii care au privit de pe margine.
După jocurile marinăreşti, sportivii de la CS Aquila şi CS Nova Force au făcut mai multe demonstraţii de arte marţiale.
Parada ambarcaţiunilor a fost anulată
Dacă în anii precedenţi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Giurgiu participa la evenimentul dedicat Zilei Marinei şi cu o paradă a ambarcaţiunilor, criza din sistem a făcut ca ea să nu mai aibă loc.
IJPF Giurgiu a participat cu numai două nave de serviciu însă au asigurat perimetrul în care s-au desfăşurat concursurile. De asemenea, una dintre nave l-au adus la mal pe zeul Neptun.
„Am venit special pentru şalupe însă am fost dezamăgit când am văzut că n-au mai defilat. Ar fi fost frumos iar copiii ar fi avut ce vedea” afirmă Ştefan Vlaicu, unul dintre giurgiuvenii prezenţi în Port.
Situaţia este recunoscută şi de Virgil Peţanca, directorul Centrului Cultural „Ion Vinea”. „Ăsta este marele of şi va fi de-acum înainte. Nemaiexistând nave ale Marinei cu ce să le înlocuieşti? Până şi la Tulcea, care este patria unor astfel de manifestări, n-am văzut decât vreo şase nave. Înainte erau o mulţime” susţine directorul.
După plecarea zeului Neptun, giurgiuvenii au putut până la ora 17.00 să se plimbe gratuit cu vaporaşul „Valahia”. Datorită distanţei mari, municipalitatea a pus la dispoziţia giurgiuvenilor un autobuz care a făcut curse Centru – Port din oră în oră.
8.000 de lei au fost alocaţi de Consiliul Local Giurgiu pentru Zilele Marinei.