Janeta Ciurilă face aranjamente florale ca la Ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Janeta Ciurilă, o florăreasă talentată şi sensibilă
Janeta Ciurilă, o florăreasă talentată şi sensibilă

Frumoasă şi talentată, Janeta a „furat” meseria de florăreasă de la bulgarii de peste Dunăre, care păstrează tradiţia de buni grădinari.


Janeta a fost, de mică, fascinată de frumuseţea şi diversitatea florilor.

„Când femeile care aveau flori în grădină ne dăruiau, nouă, fetelor, flori de tot felul, eu primeam până mi se umpleau braţele şi aveam grijă să nu las niciuna căzută pe jos”, îşi aminteşte Janeta.

„M-a vrăjit arta florăreselor bulgăroaice”

Prima dată când a trecut Dunărea, împreună cu soţul ei, la Ruse, a fost „vrăjită” de priceperea florăreselor din Bulgaria. „Sunt foarte iscusite şi cumsecade. Dacă una nu are florile pe care le doreşte clientul, imediat cere de la altă florăreasă şi nu se lasă până nu mulţumeşte cumpărătorul”, povesteşte Janeta. „Şi dacă le întrebi ceva, despre cum este făcut un aranjament floral, nu se supără şi îţi artă şi ţie”, le laudă Janeta pe „colegele” de dincolo de Dunăre.

În urmă cu trei ani, când era casieră la hipermarketul „Interex”, a reuşit să-l convingă pe soţul ei, Ionuţ, să o ajute să deschidă un magazin de flori. „I-am spus că doar ca florăreasă aş munci cu plăcere şi m-a ascultat. De trei ani, muncesc  la magazinul cu flori, zi de zi, de dimineaţa, până seara, dar nu mă plâng”, afirmă florăreasa Janeta.

Raiul din grădina Mânăstirii Sf. Gheorghe

Locul unde se simte cel mai bine este grădina Mânăstirii Sf. Gheorghe, unde îi place să colinde printre pomi şi flori.

„Măicuţele sunt foarte bune şi îmi dau flori pentru acasă, ca în copilărie”, spune Janeta.

Căsătorită de 18 ani, cu fostul coleg de liceu, de care s-a îndrăgostit la vârsta de 17 ani, florăreasa spune : „Astăzi îl iubesc pe Ionuţ şi mai mult ca la început. Şi mi-aş dori să-mi aducă flori, aşa cum a făcut toată viaţa, până să-mi deschid magazinul de flori!”

Dragostea pentru flori o face să viseze că într-o zi va avea propria ei grădină plină cu flori, printre care să se odihnească, pe un balansoar. „Îmi place să construiesc şi să aranjez lucrurile aşa încât să aibă un aspect cât mai frumos”, mărturiseşte Janeta.

Ea  ştie să facă aranjamente florale „ca la bugari”, foarte apreciate, chiar şi la Bucureşti. „O dată, o bucureşteancă mi-a cerut să-i fac un buchet de naşă pentru o nuntă din Giurgiu. Dorea hortensii albe şi mov, dar cum n-am găsit, am luat ce am crezut eu de cuviinţă şi i-am făcut un buchet din trandafiri roz, cu marginile petalelor verzi şi hortensii  mov-verzi. I-a plăcut foarte mult”, spune Janeta, care trimite, adesea, la Bucureşti, cu microbuzul, aranjamete florale pentru clienţi din Capitală.

Întrebări şi răspunsuri

Când erai mică ce te gândeai să te faci?
Inginer constructor. Mi se părea foarte interesant lucrul pe şantier.

Dacă nu ai avea magazinul de flori ce altceva ţi-ar plăcea să faci?
Tot ceva în domeniul decoraţiunilor. Ceva care cere să ai simţul frumosului.

Ce îi place

Îi place să se plimbe cu soţul ei, în locuri liniştite, prin parcuri sau în port, la Dunăre. De asemenea îi place să-şi bea în tihnă cafeau.

Ce nu-i place

Îi displace foarte mult răutatea oamenilor şi totala aservire în faţa banilor. “Grija asta de a nu rămâne fără bani şi să poţi să-şi plăteşti, lună de lună, <dările> către stat, i-a schimbat foarte mult pe oameni,  în rău”, spune Janeta.

Profil

Născută

4 iunie 1973, Giurgiu

Studii

Absolventă a Liceul Economic din Giurgiu

Profesie

Are magazinul de flori “Bellarosa” de la Interex

Familie

Căsătorită, are o fiică, Eliza Elena, în vârstă de 17 ani

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite