Italienii vor fabrică pentru ulei de rapiţă la Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua fabrică ar îmbogăţi piaţa muncii cu aproape 300 de locuri de muncă noi.Investitorii italieni sunt interesaţi de localităţile situate în apropierea Dunării pentru a dezvolta transportul pe apă datorită costurilor reduse. Producătorii agricoli din judeţul Giurgiu au fost puşi în temă cu acest proiect şi rămâne de văzut dacă sunt dispuşi să colaboreze cu investitorii occidentali.

Mai mulţi afacerişti italieni sunt intersaţi să investească peste 25 de milioane de euro în judeţul Giurgiu. Italienii vor să construiască o fabrică pentru prelucrarea uleiului de rapiţă, iar comuna vizată este Gostinu. Avantajul localităţii este aşezarea geografică, foarte aproape de Dunăre, ceea ce ar însemna dezvoltarea transportului pe apă dorit de altfel de investitori datorită costurilor costurilor mult mai mici.
Dumitru Beianu, Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, s-a întâlnit cu o parte dintre reprezentanţii cultivatorilor de rapiţă din judeţ pentru a discuta posibilităţile încheierii unor contracte ferme între ei şi italieni.
„Este o investiţie serioasă şi pentru ca afacerea să devină profitabilă este nevoie de rapiţă cultivată pe o suprafaţă de 70.000 de hectare în fiecare an. În Giurgiu sunt disponibile 25.000 de hectare şi vreau să ştiu câţi sunt dispuşi să cultive terenurile cu rapiţă şi să încheie contracte cu partea italiană”, a spus Dumitru Beianu.

Sute de locuri de muncă noi

Proiectul nu ar cuprinde doar Giurgiu, dar şi judeţele învecinate, Teleorman şi Călăraşi şi chiar terenuri de pe malul bulgăresc. Italienii le propun producătorilor agricoli din judeţ o colaborare, sub contract, pe o perioadă de cinci ani, cu garantarea preluării întregii producţii şi oferirea preţului cotat în acel moment la o bursă specializată.
„Contactele cu italienii au început acum 7 luni. Ar fi ceva extraordinar pentru comuna noastră. Vor apărea 200-300 de locuri de muncă, dar şi veniturile la bugetul local vor creşte. Important este să se convingă atât locuitorii din comună, dar şi din alte judeţe”, spune Constantin Văcaru, primarul localităţii Gostinu.
Gheorghe Breazu cultivă de 4 ani rapiţă în judeţul Giurgiu şi spune că este dispus să colaboreze cu italienii numai dacă aceştia sunt serioşi. „Sunt dispus să discut, dar în condiţii serioase. Am văzut destui mafioţi până acum. Îţi pune sub nas un contract pe care să îl semnezi rapid, cu un preţ care se dovedeşte ulterior mult mai mic decât cota de piaţă. Anul acesta am pus 80 de hectare cu rapiţă, dar în anii trecuţi am avut şi 200 de hectare” spune agricultorul.
În iulie, Consiliul Judeţean Giurgiu a programat o nouă întâlnire cu reprezentanţii producătorilor agricoli din judeţ pentru a vedea câţi sunt de acord să cultive rapiţă.
„Este o oportunitate foarte bună pentru judeţ, o investiţie foarte mare, însă deocamdată nu ne putem lăuda cu prea multe, e încă în stadiul de proiect”, a mai spus Dumitru Beianu.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite