Istoria echipelor giurgiuvene în Cupa României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astra II Giurgiu s-a calificat in premiera in optimile Cupei
Astra II Giurgiu s-a calificat in premiera in optimile Cupei

Astra II este prima echipă giurgiuveană care se califică în „optimile” Cupei României. De la prima ediţie a competiţiei, consemnată în anul 1933 şi până anul trecut, echipele giurgiuvene au evoluat în nouă ani diferiţi însă a pierdut calificarea de fiecare dată. În ediţia 2011/2012 a Cupei, Astra II Giurgiu a „spart” gheaţa şi a reuşit să se califice în premieră în „optimi”.

Spartac, Victoria, Olimpia, Dunărea, Petrolul Bolintin Vale şi Astra II Giurgiu sunt echipele care în ultimele şase decenii au evoluat în „şaisprezecimile” Cupei României însă nu au reuşit niciodată să meargă mai departe.
A trebuit să treacă aproape opt decenii pentru ca o echipă să „rupă” această tradiţie nefastă contra Universităţii Cluj, una dintre revelaţiile Ligii I.
Peste 2.000 de spectatori au urmărit pe viu prestaţia fotbaliştilor antrenaţi de Imilian Şerbănică. Cu o determinare fantastică, giurgiuvenii au dat o replică neaşteptată formaţiei din prima ligă care şi-a văzut spulberat visul de a juca finala competiţiei pe Cluj Arena.
„Nu sunt bucuros ci foarte bucuros pentru această victorie. Îi felicit pe băieţi pentru dăruirea extraordinară. Nu mai contează acum cu cine jucăm, au rămas numai echipe una şi una” a declarat după partidă antrenorul gazdelor, Imilian Şerbănică. Acesta susţine că deşi Universitatea a fost echipa mai bine cotată, şi-a subestimat adversarul şi a pierdut. „Probabil că au crezut că noi suntem o echipă de copii, de nu ştiu ce. Cred că ne-au tratat prea de sus şi au capotat din cauza asta”.

Marea echipă a Rapidului ţinută în şah la Giurgiu

Prima echipă giurgiuveană ajunsă într-o fază superioară a competiţiei a fost Spartac, în anul 1951. Formaţia de la malul Dunării avea să fie umilită de Locomotiva Bucureşti (scor 0-7).
De-atunci şi până acum au urmat alte opt partide ale unor formaţii din judeţ însă niciuna nu a reuşit să se califice în „optimi”.
Cea mai spectaculoasă partidă reuşită de giurgiuveni în „şaisprezecimile” Cupei a avut loc în martie 1969, pe stadionul „Olimpia”. Sorţii au decis ca Dunărea să întâlnească marea echipă a Rapidului. După un meci incredibil care a durat 120 de minute, jocul s-a încheiat nedecis, 2-2. Din cauza faptului că regulamentul de atunci nu prevedea lovituri de departajare, echipa din eşalonul superior s-a calificat în „optimi”.
„Ţin minte că am evoluat atunci pe un teren mai mult îngheţat. Rapidul avea o trupă foarte bună, câştigaseră primul titlu din istorie şi nici nu concepeau să piardă la Giurgiu. A fost o partidă echilibrată pentru că am jucat cu o ambiţie fantastică” povesteşte atacantul Vasile Mustaţă, cel care avea să marcheze două goluri giuleştenilor. „Primul gol l-am dat în urma unui şut puternic de la aproape 30 de metri. M-a ajutat şi vântul atunci. Cel de-al doilea l-am dat cu capul, dintre Dan Coe şi Motroc. De la Rapid au marcat grecul Mazourakis şi Bebe Năsturescu” continuă Mustaţă. Atacantul Dunării a fost aproape de „triplă” şi de o calificare nesperată însă Rică Răducanu a reuşit să stopeze cu piciorul mingea şutată de giurgiuvean.

„Revelaţia” din Bolintin Vale

O altă echipă giurgiuveană care a ieşit cu capul sus din „şaisprezecimi” a fost Petrolul Bolintin Vale, singura formaţie din afara municipiului ajunsă în această fază a competiţiei. Deşi au pierdut cu 3-0 în faţa celor de la FC Argeş, giurgiuvenii au lăsat o bună impresie. În formaţia piteşteană evoluau jucători precum Dani Coman sau Nicolae Dică. Misiunea piteştenilor a fost uşurată de faptul că Petrolul a evoluat o oră în inferioritate numerică. „Prima jumătate de oră am jucat de la egal la egal cu ei. Chiar am avut şansa să îi dau gol lui Dani Coman. După eliminare ne-a fost greu să menţinem ritmul” afirmă Cătălin Gheorghe, cel mai vechi jucător din lotul Astrei II şi fost fotbalist la Petrolul Bolintin Vale.

Vor să „stingă” Gazul

Ajunsă în premieră în faza optimilor Cupei, echipa de fotbal Astra II Giurgiu va evolua împotriva formaţiei antrenate de Cristi Pustai, Gaz Metan Mediaş. Partida va avea o singură manşă care se va juca la Mediaş pe 25, 26 sau 27 octombrie în funcţie de hotărârea televiziunilor.
„Sunt dezamăgit de faptul că nu vom evolua pe teren propriu, în faţa propriilor suporteri, poate am fi avut o şansă în plus. Ar fi fost frumos ca aceştia să se bucure de un spectacol, la fel ca cel din meciul cu Universitatea Cluj. Gaz Metan este o echipă foarte bună, poate nu de talia celorlalte din prima urnă, dar care s-a comportat excelent în Europa League”  a declarat pentru ADS Giurgiu, managerul sportiv al Astrei II, Stelian Marin.

4-28 este golaverajul formaţiilor giurgiuvene în „şaisprezecimile” Cupei României.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite