Isteria vaccinurilor antigripale s-a extins şi la Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele zile ale anului au adus şi primele crize în Ministerul Sănătăţii. Printre cele mai importante, aşa zisa isterie a vaccinului antigripal, produs de Institutul Cantacuzino.

După ce, timp de aproape două luni, medicii de familie din toată ţara au vaccinat gratuit persoanele cu risc, acum se duce o luptă cruntă pentru recuperarea dozelor neconsumate.

La nivelul judeţului nostru, în lunile premergătoare sezonului rece, au fost distribuite către medicii de familie un număr de 15.000 de doze de vaccin antigripal, produs de Institutul Cantacuzino.

La nici două luni de la declanşarea sesiunilor de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, Direcţia de Sănătate Publică Giurgiu, ca urmare a ordinului ministrului sănătăţii, a luat decizia de retragere a tuturor dozelor rămase nefolosite.

„Este vorba de un număr de cel mult cinci mii de doze, la nivel de judeţ, toate aflate la medicii de familie. Populaţia nu ar trebui să intre în panică, pentru că nu există motive”, declară, pentru Adevărul, directorul DSP Giurgiu, Paul Marinescu.

Medicii de familie susţin că nu există riscuri dacă se folosesc produsele Cantacuzino

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Giurgiu, Rodica Buşcu, declara, pentru Adevărul, că toţi cei 106 medici de familie din judeţ au primit, la începutul sezonului rece, doze de vaccin produse la Institutul Cantacuzino, în funcţie de necesarul fiecăruia. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost deja utilizate.

„Fac precizarea că la nivel naţional s-a creat o adevărată isterie, fără niciun fel de susţinere reală. Vaccinul care ne-a fost livrat nouă, medicilor de familie, este realizat pentru anumite tulpini de virus. Dacă la nivel central s-a constatat că nu mai corespunde, este normal să îl retragă de la utilizare. I-am informat pe toţi cei pe care i-am vaccinat asupra acestui aspect, că niciun vaccin nu oferă imunitate totală, ci doar împotriva unor anumitor tipuri de tulpini de virus. Aşa s-a întâmplat şi în acest caz”, a mai precizat Rodica Buşcu.

În farmacii se mai găsesc doar vaccinuri din import

După retragerea de pe piaţă a vaccinului produs la Bucureşti, în farmaciile giurgiuvene au mai rămas la comercializare doar vaccinuri produse în afara României.

Acestea sunt comercializate la preţuri ce depăşesc 15 lei, iar solicitările sunt pe măsură: adică aproape inexistente, după cum afirmă chiar o parte a farmaciştilor giurgiuveni.

Mulţi giurgiuveni au evitat să se vaccineze

Din comoditate sau din teamă de eventuale efecte adverse, mulţi dintre giurgiuveni nu au trecut pragul cabinetelor medicale pentru a se vaccina antigripal.

„Am ales să nu fac acest lucru, deoarece am cunoştinţe care s-au vaccinat, şi, la nici câteva zile, s-au ales cu o gripă de toată frumuseţea, de au îmbolnăvit şi restul familiei”, declară Gabriela G, în vârstă de 30 de ani.

„Mi-am făcut vaccinul, chiar acum două săptămâni, şi mă simt foarte bine”, declară Vasile V, pensionar în vârstă de 68 de ani.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite