Ionela Gogoaşă promovează literatura într-o eră a calculatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A înfiinţat biblioteca şcolii generale nr.5
A înfiinţat biblioteca şcolii generale nr.5

Giurgiuveanca este bibliotecară de mai bine de 28 de ani, dar şi membru al Cenaclului Literar „Luceafărul”.

Ionela Gogoaşă intuieşte imediat care dintre copiii sau tinerii care calcă pragul bibliotecii Colegiului Naţional „Ion Maiorescu”, au potenţial din punct de vedere literar. De aproape trei decenii, ea este cea care le pune cărţi în mâna tinerilor pe măsura vârstei şi pregătirii lor. Este mai mereu întrebată de elevi ce ar putea citi ca să le şi placă, şi împreună cu dascălii lor, Ionela îi îndrumă către romane sau poezii în care ei să se regăsească. Promovează astfel lectura cu „cartea în mână”, într-o eră dominată de computere.

Bibliotecara a debutat în învăţământ ca şi educator, dar a trebuit să renunţe la catedră, din cauza unei probleme familiale, însă tot cu copiii a ajuns să lucreze, angajându-se la bibliotecă pe când avea doar 25 de ani. „Am terminat liceul în 1976, am făcut cursurile la ucureşti, am lucrat patru ani ca educatoare, iar de 28 de ani sunt bibliotecară. Am lucrat la şcolile generale nr.2 şi nr.7, timp de şase ani. Apoi, m-am mutat la şcoala nr.5”, spune ea.

A înfiinţat o bibliotecă

La şcoala 5, Ionela chiar a înfiinţat biblioteca unităţii de învăţământ. Pe vremea aceea, femeia era preşedinte al Asociaţiei Bibliotecarilor din România, şi a reuşit să aducă la Giurgiu, mii de volume pentru elevii din municipiu. Din martie 2004, Ionela a ajuns la Colegiul „Ion Maiorescu”. Este fascinată de istoria primei biblioteci din Giurgiu, lăcaşul de cultură fiind înfiinţat în 1870, acum având un fond de carte de aproape 30.000 de volume.

Acum, aproape 1.000 de elevi vin la bibliotecă şi-i cer ei să îi ajute să lectureze fie cărţi de specialitate pentru şcoală, fie romane.

Ionela Gogoaşă nu a rămas doar la biroul ei de la bibliotecă, ci s-a implicat trup şi suflet, în mai multe activităţi literare. Este, în primul rând, membru al Cenaclului „Luceafărul”, unde lunar participă împreună cu elevii şi dascălii de la Maiorescu. De asemenea, Ionela scrie la două reviste de specialitate, „Catedra” şi „Valahia”, articolele ei surprinzând activitatea şi viaţa unor autori români de execepţie.

„Meseria de bibliotecar este foarte frumoasă dacă iubeşti cartea şi mai ales dacă iubeşti copiii. Biblioteca este puntea între procesul de învăţământ şi elevii, este o necesitate spirituală a omului, aflat în competiţie cu el însuşi”, subliniază Ionela Gogoaşă.

Giurgiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite